Na vrh

U toku provođenja projekta registracije nekretnina u općini Vogošća

 

U Federaciji BiH od 2013. godine provodi se Projekat registracije nekretnina. Nosilac realizacije ovog Projekta je Federalna geodetska uprava sa Ministarstvom pravde. Općina  Vogošća je jedna od onih u kojoj se provodi ovaj Projekat od izuzetne važnosti, jer se stavlja tačka na usaglašavanje katastarskih evidencija sa zemljišnom knjigom.

„To znači da konačno imamo jedinstvenu evidenciju gdje je faktičko stanje na terenu vlasnika nekretnina usaglašeno sa katastarskom evidencijom i zemljišnom knjigom. Projekat se provodi u FBiH, a Općina Vogošća je završila proceduru za dvije katastarske općine i to Kobilja Glava i Gora, a očekuje se i raspisivanje Javnog poziva na osnovu kojeg će vlasnici uz određenu dokumentaciju pristupiti završetku postupka registracije nekretnina. U narednoj fazi Projekta, usaglašavanje katastarskih evidencija vršit će se za katastarske općine Uglješići i Vogošća,“- pojasnio je Admir Merdžanović, pomoćnik načelnika Općine Vogošća za geodetske, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina, te dodao da je postupak registracije nekretnina besplatan.

S obzirom na važnost podataka zemljišne knjige, Projekat registracije nekretnina zasigurno je među najznačajnijim u posljednjih 140 godina jer se omogućuje postojanje jedinstvene evidencije nekretnina, usaglašene sa stvarnim stanjem na terenu.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana