Na vrh

U Vogošći obilježen 30.august međunarodni Dan nestalih

Udruženje „Porodice nestalih Općine Vogošća“ je na Trgu branilaca Vogošće organizovalo Instalaciju nestalog lika vezanu za obilježavanje 30.augusta – Međunarodnog dana nestalih osoba, u okviru koje su po ko zna koji put institucijama, vlastima uputili poruku da se agilnije uključe u proces traženja nestalih lica tokom minulog rata u našoj zemlji.

Prema riječima Eme Čekić, predsjednice Udruženja „Porodice nestalih Općine Vogošća“,  „Ovom skromnom Instalacijom želimo da podsjetimo sve institucije koje su zaboravile na naše žrtve. Općina Vogošća je ta koja maksimalno podržava napore Udruženja da dođemo do informacija o tome gdje su naši najmiliji, dok drugi nivoi vlasti ništa ne čine da istina izađe na vidjelo. Ovaj datum nije samo međunarodni vec i dan svih nestali u Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom molimo sve one koji nešto znaju o sudbini nestalih da kažu gdje su njihove kosti, kako bi ih dostojanstveno pokopali i smirili i naše i njohove duše..“

Skupu se obratio i Općinski načelnik Edin Smajić ističući da je vogošćanska tragedija strašna, preko 800 ljudi je bilo u logorima,a največi boj je ubijeno. Već 24 godinu 62 vogošćanske porodice tragaju za svojim najmilijim. Lokalna zajednica će uvijek biti na raspolaganju u punom kapacitetu svojim sugrađanima i ovom Udruženju da se otkriju mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica koje kriju istinu o sudbinama nestalih. Međutim, bez pomoći viših nivoa vlasti sami ne možemo mnogo učiniti.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana