Na vrh

U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN BIJELIH TRAKA

Vogošćansko Udruženje porodica nestalih nastavlja borbu da se sačuva sjećanje na sve strašne zločine koji su se tokom agresije na BiH dešavali nad nesrpskim stanovništvom. 31. maja 1992 godine su srpske vlasti u Prijedoru naredile nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da ako napuštaju svoje domove, stave bijele trake oko rukava – da bi ih obilježili i na taj način imali kontrolu nad njima, te na kraju izvršili najbrutalniju kampanju istrebljenja Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.

Ema Čekić predsjednica Udruženja porodica nestalih je učenicima OŠ „Mirsad Prnjavorac“ objasnila šta se u Prijedoru događalo krajem maja 1992. godine. Koordinacija boračkih udruženja Vogošće podržala je obilježavanje Dana bijelih traka u našoj Općini. Danas su i prisutni na redovnoj sjednici Općinskog vijeća Vogošća, učenjem fatihe i minutom šutnje obilježili Dan bijelih traka  – simbol stradanja nesrba u Prijedoru i na taj način se sjetili 3 176 nevino stradalih Prijedorčana kao i ostalih nevino stradalih žrtava u proteklom ratu.

Tokom agresije na BiH u Prijedoru je ubijeno 3176 civila, dok je 31.000 ljudi bilo zatvoreno u logorima u okolini Prijedora. Od kraja maja do kraja avgusta 1992. godine u Prijedoru su ubijena 102 djeteta.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana