Na vrh

U Vogošći obilježen Dan civilnih žrtava rata


Dan Civilnih žrtava rata (CŽR) , 3.juli obilježen je u Vogošći u organizaciji Udruženja Civilne žrtve rata Općine Vogošća.

Prvo je kod spomen obilježja Trešnja na Kobiljoj Glavi, odata  počast civilima stradalim od agresorske granate 03.07.1992. godine, dok su brali trešnje. Toga dana smrtno je stradalo sedam civila od kojih troje djece: Memeledžija Adela, Avdagić Fikret, Delalić Muamer, Korman Kadir, Hasanović Vahid, Hadrović Emina i Hadrović Fatima.

Centralna manifestacija u povodu Dana civilnih žrtava rata upriličena je kod Centralnog spomen obilježja civilnim žrtvama rata u Vogošći. Centralnoj manifestaciji prethodilo je i polaganja cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima Općine Vogošća na spomen obilježju na Trgu branilaca Vogošće.

Govoreći i na Centralnoj manifestaciji i kod Spomen obilježja Trešnja Općinski načelnik Edin Smajić ponovio je kako ovo nisu civili koji su slučajno stradali kao kolateralna šteta ratnih zbivanja. Napomenuo je kako su civili bili jedan od proklamovanih ciljeva politike agresora na Bosnu i Hercegovinu. Upozorio je kako je zaborav lak i puno komforniji od sjećanja, ali da nemamo pravo da zaboravimo jer će se, u protivnom, genocid ponoviti sljedećim generacijama. A da se to ne bi desilo Općina Vogošća je sa Udruženjem Civilnih žrtava rata pokrenula projekat prikupljanja podataka o svim civilima Vogošće koji su stradali tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu kako bi njihova imena bila upisana na spomen obilježju.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana