Na vrh

U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN NESTALIH OPĆINE VOGOŠĆA, JOŠ UVIJEK SE TRAGA ZA 60 NESTALIH VOGOŠĆANA

U Vogošći još jedna tužna godišnjica sjećanja. Tradicionalnim okupljanjem kod Spomen obilježja u Semizovcu i ovog 16. juna Udruženje porodica nestalih podsjetilo je na sve Vogošćane koji su između 16. i 18. juna 1992. godine iz srpskih logora odvedeni u nepoznato. Kroz agresorske logore u Vogošći prošlo je oko 800 logoraša, 400 ih je odvedeno u nepoznato, 227 ekshumirano u više masovnih i pojedinačnih grobnica a 60 Vogošćana još uvijek nije pronađeno. Porodice i dalje ne gube nadu da će posmrtni ostaci njihovih najmilijih biti pronađeni i dostojno ukopani, al za njih je i bolna činjenica da napori Tužilaštva i Suda BiH još nedaju očekivane rezultate.

Prigodan program pratio je obilježavanje Dana nestalih u organizaciji Udruženja porodica nestalih uz podršku Općine Vogošća. Poseban doprinos godišnjem skupu Udruženja „Porodice nestalih Općine Vogošća“ dali su učenici OŠ „Porodice ef. Ramić“ koji su sa prisutnima kod spomen obilježja u Svrakama podijelili svoj literarni izraz o temi „Nestali nisu zaboravljeni“.

Prigodnim govorom na godišnjem skupu su se obratili predsjednica Udruženja „Porodice nestalih Općine Vogošća“ Ema Čekić i Općinski načelnik Edin Smajić.

Simboličnim bacanjem ruža u rijeku Bosnu skrenuta je pažnja onima koji nešto znaju o nestalim Vogošćanima da kažu te informacije i da voda koja teče ima pravac kazivanja istine jer dugogodišnje pitanje bez odgovora o tome gdje su članovi porodica nestalih boli.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana