Na vrh

U Vogošći svečano obilježena 25.godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine

 

Armija Republike BiH, je bila zvanična oružana snaga naše zemlje za vrijeme agresije na BiH. Armija R BiH je osnovana 15. aprila 1992. godine i ovaj datum se obilježava kao Dan Armije.

Tim povodom je danas u Vogošći na dostojanstven način obilježena godišnjica formiranja Armije RBiH. Program svečanog obiljezavnja 25- godišnjice formiranja Armije RBiH počeo je polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima općine Vogošća, spomeniku civilnim žrtvama rata, te ne spomen obilježju ubijenim logorašima a nastavljen svečanom akademijom u kino sali JU KSC “Vogošća”

O značaju obilježavanja Dana Armije RBiH i herojskoj odbrani naših branitelja, govorili su Sabit Kobiljak, predsjednik Udruženja branitelja/boraca, organizatora i pokretača otpora “Patriotska liga” općine Vogošća i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, naglasivši da prije 25 godina formirana jedna od najvažnijih institucija u Bosni i Hercegovini i svakako najznačajnija u bliskoj prošlosti.

“Bosanski narod ima jako puno prijatelja ali i dosta neprijatelja i dušmana. Prema prijateljima treba da budemo mnogo bolji nego što su oni jesu prema nama, a neprijateljima poručujemo da imamo dovoljno snage da ćemo biti mnogo žešći nego što jesu njihova neprijateljstva jer mi samo želimo normalan, miran i lijep život u kojem uvažavanje od neprijatelja nećemo dobiti ukoliko nismo jači od njih” istakao je načelnik Smajić.

Organizator obilježavanja ovog značajnog jubileja iz novije istorije BiH koji svjedoci o herojskim danima otpora agresiji na BiH ali i nesebicnom doprinosu vogošćanskih boraca u odbrani jedine nam domovine je Koordinacija boračkih udruženja Općine Vogošća, a pokrovitelj Općina Vogošća. U kulturno – umjetničkom programu nastupali su KUD “VOGOŠĆA”, GK “OLIMP” iz Vogošće i Armin Muzaferija.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana