Na vrh

Uređena putna komunikacija ka planinarskom domu „Motka”

Planinarski dom Motka nalazi se iznad Vogošće i u blizini sela Tihovići. Dom je izgrađen na nadmorskoj visini od 1.254 metra, sa 35 ležaja. Zauzima površinu od 220 metara kvadratnih. Vogošćani i Sarajlije su dobili još jedno mjesto na koje će moći pobjeći od magle, smoga i zagađenosti. Planinari Planinarskog društva “PLANINAR” privode kraju sve radove u i oko objekta Planinarskog doma “Motka”, čije je zvanično i svečano otvorenje planirano 22. maja uz prigodan program i brojne protokolarne aktivnosti za goste koji stižu ne samo iz BiH nego i zemalja okruženja.

Danas je Općinski načelnik Edin Smajić sa predsjednikom Planinarskog društva “Planinar” Merdžanović Uzeirom obišao trasu puta gdje se izvode radovi na tamponiranju u dužini od 2,2 km. Prema riječima predsjednika planinarskog društva riječ je o novom putu koji vodi prema planinarskom domu. Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbjedila je Općina Vogošća u iznosu od 10 000 KM. Pored tamponiranja puta urađeni su i odvodi za oborinske vode. Pored samog doma u toku su radovi i na izgradnji hladnjaka u kojem će biti smješteno ognjište za sač.

“Podrška koju Općina pruža udruženju Planinar izgradnjom ovog planinarskog doma, u potpunosti je sa našom strategijom razvoja i našim akcionim planom razvoja turizma na području općine Vogošća. Što se tiče projekta koje radi ovo društvo postoji jedan partnerski odnos. Ovakvi projekti stvaraju pretpostavku za razvoj turizma kao i razvoj seoskog turizma, zbog blizine sela Tihovići” naveo je načelnik Smajić i pozvao sve ljubitelje prirode da dođu i posjete ovaj dom. Iz Planinarskog društva „Planinar“ iz Vogošće objašnjavaju kako je Motka relativno nepoznato mjesto za izletnike, iako se radi o prelijepom prirodnom ambijentu. Udaljen desetak kilometara od grada, smješten u netaknutoj prirodi, predstavlja pravu oazu za sve ljubitelje prirode. Osim planinarskog doma, staza za šetnju, izvorišta čiste vode, na Motki se nalazi i biciklistička staza duga čak 40 kilometara, koja će u ovoj godini biti dodatno uređena.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana