Na vrh

Uskoro izgradnja dijela Prve transverzale od ul.Kranjčevićeva preko Bara do Hotonja

Nakon što je Vlada KS dala saglasnost na izgradnju gradske saobraćajnice I transverzala dionica II (Bare- tunel Kobilja Glava –Hotonj) kako je predviđeno Programom javnih investicija KS, na današnjem sastanku u Općini Vogošća dogovoreni su naredni koraci koji će dovesti do početka realizacije Prve transverzale – projekta od velikog značaja za područje Kantona Sarajevo i u smislu kapitalnih ulaganja. Ovo je bila prilika da se sumiraju rezultati rada po osnovu  Zaključaka  od strane svih kojih se tiče izgradnja spomenute transverzale (između ostalih: ministar saobraćaja KS Mujo Fišo, načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić, direktor Direkcije za puteve KS Nermin Drnda, predstavnici Zavoda za izgradnju KS i dr.) sa sa prethodnog sastanka u Općini Centar.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, uručio je urbanističku saglasnost, koju je izdala nadležna Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, direktorici Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljani Pelidija čime je Općina Centar ispunila svoj dio obaveza u ovoj fazi realizacije projekta Prve transverzale. Ova urbanistička saglasnost obuhvata pojas od Kranjčevićeve ulice preko Bara do Hotonja odnosno do granice sa Općinom Vogošća, ukupne dužine oko 3,5 kilometra. Kako je utvrđeno, naredni korak u realizaciji ovog projekta je da predstavnici Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, već naredne sedmice, objave javni poziv za odabir firme za izradu elaborata o eksproprijaciji zemljišta, nakon čega slijedi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izdavanje građevinskih dozvola, te početak izgradnje Prve transverzale.

Prema proračunima dio izgradnje Prve transverzale na dionici od Kranjčevićeve ulice do Hotonja, koštat će više od 215 miliona KM. Za sada Vlada Kantona Sarajevo raspolaže sa oko 22 miliona maraka za izgradnju, te također planira da se dobije još blizu 15 miliona eura.

Na sastanku koji je vodio načelnik Općine Vogošća Edin Smajić također je ukazano i na činjenicu da je izgradnja Prve transverzale kao projekat visoko na listi prioriteta i iz ugla Vogošće. Na području Vogošće zagušenja u saobraćaju dijelom magistralne ceste M18, biće konačno rasterećena upravo izgradnjom Prve transverzale. Načelnik Smajić je, između ostalog, kazao kako je „realno očekivati da neće biti nekih ozbiljnijih problema i da do kraja godine dio operativnih sredstava, koje je ministarstvo saobraćaja po zaključku Vlade KS obezbjedilo za ovu transverzalu, bude implementirano na ovim početnim radovima. Danas smo pričali o tome da je možda optimistično i realno očekivati da se implementira nekih 12 do 15 miliona KM još u toku ove godine. Ministarsvo finansija, ministarstvo saobraćaja i Vlada KS intenzivno rade na obezbjeđenju dodatnih sredstava, i kad je u pitanju Vlada FBiH po osnovu međunarodnih zaduženja, tako da nije nerealno očekivati da početkom naredne godine još jedan značajan dio sredstava bude obezbjeđen, kako bismo ovu dionicu od Bara do Hotonja u što kraćem roku „napali“  građevinski i čim prije završili.“

Naredni sastanak biće održan u prvoj polovini petog mjeseca a uz Prvu transverzalu razgovaraće se i o polaznoj stanici odvijanja javnog gradskog prevoza prema Vogošći.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana