Na vrh

Uspostava ažurne zemljišne knjige uslov razvoja

U Općini Vogošća je 10.12.2019.godine održan radni sastanak na temu “Nastavak uspostave zemljišne knjige kroz projekat registracije nekretnina i sistemskog ažuriranja podataka zemljišne knjige i katastra”.

Ovaj projekat provodi se u saradnji sa Svjetskom bankom i Švedskom agencijom SIDA. Projekat je produžen do sredine 2020.godine, a početak nove faze planiran je za juli 2020.godine, kao i trajanje nove faze projekta do kraja 2022.godine.

Na radnom sastanku učestvovali su načelnici općina iz Kantona Sarajevo, njihovi saradnici koji neposredno rade na poslovima katastra i imovinsko – pravnih odnosa, Pomoćnik direktora federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove, te predstavnici Općinskog suda u Sarajevu.

Jedinstven je zaključak da se radi o značajnom projektu čijom realizacijom će se uvesti više reda u imovinsko – pravne odnose i sinhronizirati podaci u zemljišnoj knjizi i katastru. Konstatovano je kako je projekat uspješno realizovan, te da je u ovom trenutku harmonizirano oko 85% podataka, a ostatak bi trebao biti harmoriziran do kraja projekta.

Govoreći u ime lokalnih zajednica uključenih u ovaj projekat Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, istakao je kako je uređivanje imovinsko – pravnih odnosa i usklađivanje zemljišne knjige sa stvarnim stanjem preduslov daljeg razvoja svake lokalne zajednice.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana