Na vrh

Vatrogasno društvo VOGOŠĆA organizovalo Dan otvorenih vrata

U bivšoj vojnoj kasarni u Semizovcu upriličen je Dan otvorenih vrata Vatrogasnog društva Vogošća na kojem su se predstavili dobrovoljci. Društvo trenutno čini 30 aktivnih vatrogasaca i 20 rezervnih.

“Prosjek starosti naših članova je 22 godine. Najmlađa smo ekipa u KS, ali to ne znači da nemamo iskustva jer imamo starije članove od kojih učimo, a pomaže nam i Vatrogasni savez KS. U svom sastavu imamo i profesionalce od kojih dosta toga učimo o zaštiti od požara. Svi članovi su prošli psihofizičke testove kako bismo vidjeli da li su spremni i kako reaguju u ekstremno vrućim i opasnim situacijama”, rekao je Fahri Frlj, sekretar Vatrogasnog društva Vogošća.

Bitno je istaći da još nisu imali niti jednog prijavljenog koji nije položio testove, što znači da se prijavljuju osobe koje su i psihički i fizički spremne, te zaista žele svoje živote staviti u funkciju zaštite sugrađana.

“Mi smo mladi ljudi koji žele vratiti sjaj vatrogascima u Vogošći i hvala Bogu uspijevamo uz pomoć Civilne zaštite i Općine Vogošća”, rekao je Frlj i zahvalio se preduzeću Unioninvestplastika d.d. na pomoći u vezi realizacije Dana otvorenih vrata.

U subotu je ovo Društvo dobilo na upotrebu vatrogasno vozilo od kolega iz Njemačke koje je donirano Općini Vogošća. Kako je rekao komandir Vatrogasnog društva Vogošća Mirzet Avdagić, riječ je o tehničkom vozilu koji služi za manje intervencije.

Na području općine Vogošća od 1970-ih godina postoji Vatrogasno društvo u kojem su bili dobrovoljci koji su svoje živote stavili u funkciju zaštite građane od požara i drugih nepogoda i opasnih situacija. U ratu je ono uništeno, a od danas je ponovo u funkciji – jače i mlađe.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana