Na vrh

VODA IZ LOKALNIH VODOVODA “TIHOVIĆI” I “BLAGOVAC” SE MOŽE KORISTITI ZA SVAKODNEVNU UPOTREBU

Nakon obilnih kiša stvoreni su veliki problemi u vodosnabdijevanju područja koji koriste vodu iz lokalnih vodovoda. Dana 28.06. 2018. godine od strane Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo stigao je nalaz o analizi vode na lokalnim vodovodima „Tihovići“ i „Blagovac“. Po rezultatima analize voda iz ovih lokalnih vodovoda nije sanitarno-higijenski ispravna za bilo kakvu upotrebu.

Istog dana Odborima za upravljanje lokalnim vodovodima, naložene su mjere koje su potrebne da se urade, da bi se voda dovela u sanitarno-hijensko ispravno stanje. Nakon poduzetih korektivnih mjera, od strane Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ponovno su uzeti uzorci vode za mikrobiološku i fizičko-hemijsku analizu.

Dana 12.07.2018. godine nakon provedenih analiza, stigli su rezultati od strane Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, o ispitanim uzorcima vode za lokalne vodovode „Tihovići“ i „Blagovac“. Prema tim rezultatima ispitani uzorak vode na lokalnim vodovodima „Tihovići“ i “Blagovac“ ODGOVARA prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće ( „Službeni glasnik BiH“ br.40/10, 30/12) i voda se može koristiti za svakodnevnu upotrebu.

 

Potrebno je napomenuti da voda iz lokalnog vodovodan „Iladž“ Donja Vogošća još uvijek nije sanitarno-higijenski ispravana i nije dozvoljen bilo koji vid upotrebe. Nakon dobivenih rezultata koji zadovoljavaju sanitarno-higijenske uslove korisnici lokalnog vodovoda „Iladž“ će biti obavješteni.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana