Na vrh

Voda sa vodovoda Konovica – Tihovići nije za piće

Obavještavamo građane koji koriste vodu sa lokalnog vodovoda „Konovica“ – Tihovići da ta voda, prema novim nalazima zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, nije ispravna za piće. Iz Službe za komunalne poslove Općine Vogošća stiglo je obavještenje sljedeće sadržine:

Dana 17.07.2020. godine Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo uzeo je uzorak vode sa lokalnog vodovoda „Konovica“-Tihovići u svrhu analize higijenske ispravnosti vode koja se koristi za vodosnabdijevanje dijela stanovnika naselja Tihovići. Nakon detaljne analize uzetog uzorka vode, dana 21.07.2020. godine Općini Vogošća od strane Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo stigla je obavijest o zdravstvenoj ispravnosti vode sa lokalnog vodovoda „Konovica“-Tihovići, MZ Blagovac.

            Ispitani uzorak vode, na osnovu rezultata izvještaja o mikrobiološkom ispitivanju, zbog prisustva bakterije Escherichiae coli (5), te povećanog broja kalifornih klica (23), nije zdravstveno ispravan. Takva voda je epidemiološki rizična po zdravlje korisnika i ista nije za piće. Također voda u kojoj su prisutne navedene bakterije nije ni za ličnu higijenu, kao ni za higijenu posuđa u kojem se hrana priprema i distribuira.

Obzirom da ovakva voda nije za upotrebu, mole se korisnici da istu ne upotrebljavaju sve do obavijesti o higijenski ispravnoj vodi, koja će biti dostavljena od strane Zavoda za javno zdravstvo KS.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana