Na vrh

Vogošća će dobiti moderan gradski trg

Općina Vogošća obavlja aktivnosti na pripremi projektne dokumentacije za izgradnju gradskog trga u centralnom dijelu Vogošće. Radi se o prostoru između ulice Jošanička i objekta Upravne zgrade JU KSC, površine oko 4.500 kvadratnih metara. Projektni zadatak je izvršen, pribavljeno idejno rješenje trga, a u toku je završna faza izrade glavnog projekta.

Prema riječima Hakije Delića, pomoćnika načelnika Općine Vogošća za urbanizam i prostorno planiranje, izgradnja trga je veoma skup projekat i prema idejnom rješenju biće potrebno izvdvojiti oko 1.400.000 KM. Projektna dokumentacija biće podloga da se obezbijede neophodna sredstva jer Općina Vogošća nije u mogućnosti da cjelokupan iznos izdvoji sama. S tim u vezi, za finansijsku pomoć Općina će se obratiti ministarstvima KS.

Moderan gradski trg u Vogošći podrazumijeva da se planirani prostor uredi u smislu da se dobije kvalitetan scenski prostor-natkriven, da se prostor sadašnje fonatane također preuredi a skulptura žene, simbol je Vogošće koji će spajati stari i novi ambijent. Među sadržajima koji će biti na raspolaganju je i dječije igralište, moderna kafeterija a Centralno spomen obilježje neće biti potrebno izmještati.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana