Na vrh

Vogošćanski vijećnici raspravljali o Zakonu o lokalnoj samoupravi

Općinsko vijeće Vogošća održalo je 10.10.2019.godine Drugu tematsku sjednicu. Tema ove sjednice bio je predloženi Zakon o lokalnoj samoupravi koji je pripremila i u javnu raspravu uputila Skupština Kantona Sarajevo. Sjednici su prisustvovali i predstavnici Ministarstva pravde i uprave kako bi pokušali odgovoriti na dileme i nedoumice koje su imali vijećnici kada je u pitanju provođenje predloženog zakona u praksi.

Općinski načelnik Edin Smajić je, u uvodnom izlaganju, upozorio da je neke komunalne usluge praktično nemoguće podijeliti, a da bi prenošenje nekih drugih nadležnosti na lokalnu zajednicu moglo imati neželjene posljedice. Referirajući se na oblast obrazovanja istakao je da ovaj zakon mora paralelno pratiti i izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda kako bi bila obezbijeđena sredstva za provedbu zakonskih obaveza koje bi općina dobila. Takođe je upozorio da bi to moglo dovesti do neravnopravnog položaja škola i nastavnika u nekim općinama sa manjim budžetom u odnosu na one općine koje raspolažu sa većim sredstvima.

Hasan Zemanić, Glavni upravni inspektor Ministarstva pravrde i uprave ocijenio je Načelnikove bojazni opravdanim, ali je podsjetio da je usklađivanje kantonalnog Zakona o lokalnoj samoupravi obaveza koja postoji još od 2006.godine i da je morala biti izvršena u roku od šest mjeseci od momenta donošenja federalnog zakona u 2006.godini. Takođe je govorio i o modalitetima kako bi se mogli prevazići problemi koji bi se mogli pojaviti usvajanjem novog zakona, apsolutno prihvatajući sugestiju da bi bilo besmisleno prenositi nadležnosti na lokalne zajednice, a da se prethodno ne prenesu i pripadajuća sredstva.

Općinski vijećnici su takođe iznosili prijedloge šta učiniti da se ublaže negativne posljedice, ukoliko se neke od tih nadležnosti ipak prenesu na Općinu Vogošća. Općinsko vijeće je podržalo predložene zaključke koji se svi kreću u pravcu zaštite lokalnih zajednica od novih nadležnosti za koje ne bi bila obezbjeđena blagovremena i dostatna sredstva.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana