Na vrh

Vrlo brzo slijedi otvaranje ambulante na Rosuljama

Općinu Vogošća danas je posjetila Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Doc.dr. Amela Sofić. Tom prilikom razgovarala je sa Općinskim načelnikom Edinom Smajićem o aktuelnim problemima vezanim za zdravstvo u ovoj općini. Sastanku su prisustvovali generalni direktor JU „Domovi zdravlja Kantona Sarajevo“ prof.dr. Mehmed Kulić, te direktor Doma zdravlja Vogošća prim.dr. Almir Pašagić.

U uvodu sastanka Načelnik Smajić je upoznao goste sa potrebom da se hitno otvori ambulanta na Rosuljama, istaknuvši da su svi građevinski radovi završeni i da je sada potrebno taj prostor opremiti potrebnim mobilijarom i medicinskom opremom. Pored toga govorio je i o nedostatku specijalističkog kadra i adekvatne opreme u Domu zdravlja Vogošća. Pomenuta je i potreba koordinacije različitih službi koje nominalno ne pripadaju JU Domovi zdravlja KS (kao što su hitna pomoć i medicina rada), ali koriste prostore Doma zdravlja.

Što se tiče ambulante na Rosuljama Ministrica Sofić je izjavila kako su u Ministarstvu zdravstva planirana i već operativna sredstva za ovu namjenu u iznosu od 180.000,00 KM i čim JU „Domovi zdravlja KS“ provede potrebnu proceduru javne nabavke specificirane opreme objekat će biti opremljen i pušten u upotrebu. Sa svoje strane direktor JU „Domovi zdravlja KS“, Mehmed Kulić iskazao je spremnost da se procedure nabavke provedu najhitnije moguće i izrazio uvjerenje kako će otvaranje ove ambulante uslijediti vrlo brzo.

Što se tiče nedostajućeg kadra iz JU „Domovi zdravlja KS“ dobili smo uvjeravanje kako će Dom zdravlja u Vogošći uskoro dobiti internistu na puno radno vrijeme, a nakon toga i nekoliko nedostajućih ljekara specijalista. Ministrica je okupljene informisala i o tome da je obezbijeđeno opremanje stomatoloških ordinacija pri domovima zdravlja neophodnim i nedostajućim materijalom te prenijela načelniku svoja očekivanja da će vrlo brzo i građani Vogošće moći kompletnu uslugu brige o dentalnom zdravlju realizovati u domovima zdravlja. Uključujući i usluge dentalne protetike.

Nakon uspješnog sastanka Načelnik je goste poveo u obilazak prostora buduće ambulante na Rosuljama gdje su svi izrazili zadovoljstvo kvalitetom izvedenih radova.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana