Na vrh

Završena akcija odlaganja kabastog otpada na području općine Vogošća

Odvoz kabastog otpada je aktivnost koju provodi KJKP „Rad“. Pored proljetne i ljetne akcije odvoza kabastog otpada u Kantonu Sarajevo do kraja oktobra realizuje se još jedna redovna i to jesenja akcija. U ovom periodu spomenute akcije su organizovane vikendom a tokom radne sedmice preduzeće „Rad“ prikuplja i adekvatno zbrinjava kabasti otpad. Za građane Vogošće, 14. i 15. oktobar bio je termin za jesenju akciju prikupljanja kabastog otpada, koji se odlaže na poznatim lokacijama iz prethodnih akcija.

Dženana Čengić, viši referent komunalnih poslova u Općini Vogošća je kazala da su se građani Vogošće u velikoj mjeri odazvali jesenjoj akciji prikupljanja kabastog otpada, te napomenula i zamolila Vogošćane da poštuju termine odvoza kabastog otpada prema utvrđenom rasporedu za MZ u kojima stanuju, kako bi izbjegli nemile prizore u svojim naseljima. Uz redovne godišnje, u skladu sa potrebama i situacijom na terenu realizuju se i vanredne akcije, kao što su situacije poput požara, poplava i sl. koje ostavljaju iza sebe i različite vrste otpada. Kada su u pitanju vanredne akcije građani mogu kontaktirati Komunalni operativni centar koji im je na raspolaganju 24 sata i zatražiti pomoć da se takav otpad odveze, bez obzira što nije u toku akcija odvoza kabastog otpada. Vogošćani komunikaciju sa svojim Komunalnim operativnim centrom mogu ostvariti putem broja mobilnog telefona i vibera 061/151234, e-maila: vogoscakomunalnicentar@gmail.com ili telefonskim pozivom na broj 033/586-401.

Čengić je podsjetila i na sankcije za neodgovorne građane ili pravna lica prema Zakonu o komunalnoj čistoći. „Ukoliko se neko lice zatekne u vršenju radnje nepropisnog odlaganja otpada, ili ako se prijavljenom licu potvrdi identitet počinioca takve radnje koji je odložio kabasti otpad na nedozvoljeno mjesto i ne u vrijeme provođenja akcije za odlaganje takvog otpada ili zbog odlaganja bilo koje vrste otpada na mjesta koja nisu predviđena za tu namjenu, novčana kazna za fizička lica je od 100 do 1500 KM a za pravna lica od 500 do 6000 KM, kazala je Čengić.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana