Na vrh

Završena sanacija klizišta Tihovići I i II

U aprilu ove godine Općina Vogošća je potpisala „Sporazum o sufinansiranju implementacije projekta smanjenja rizika od katastrofa u Bosni i Hercegovini“. Shodno potpisanom Sporazumu, u septembru su počeli radovi na sanaciji klizišta Tihovići I (Grab-put) i Tihovići II (Tihovići-mezarje) koji su završeni početkom ovog mjeseca a urađena je i projektna dokumentacija za sanaciju klizišta „Mehtefčić“ u Svrakama.

Predstavnici Općine Vogošća i mještani obišli su lokalitete na kojima je završena sanacija klizišta u naselju Tihovići.

Prema riječima Nermina Hajre, pomoćnika načelnika Općine Vogošća za civilnu zaštitu, radove na sanaciji klizišta Tihovići I i II izvodila je firma „Agi“ iz Konjica. Sredstva u visini od oko 217.000 KM za realizaciju ovog projekta obezbijedili su Općina Vogošća i Razvojni program UN-a u BiH (UNDP), koji je ujedno vršio i nadzor nad izvođenjem radova.

Nihad Hadžić mještanin naselja Tihovića je istakao da su zadovoljni sanacijom  jer su ova dva klizišta ugrožavala lokalni vodovod i put kao i šehidsko i lokalno mezarje. Također se zahvalio  vlasnicima susjednih parcela koji su odobrili da se napravi put kako bi se ovi projekti mogli realizovati.

U 2017. godini na području općine Vogošća sanirano je osam klizišta koja su direktno ugrožavala domaćinstva kao i infrastrukturne objekte.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana