Na vrh

Završena sanacija klizišta uz korito rijeke Ljubine

Općinski načelnik Edin Smajić sa saradnicima i predstavnicima Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo obišao je realizovan projekat sanacije klizišta uz korito rijeke Ljubine. Izrazio je zadovoljstvo dinamikom i kvalitetom radova i konstatovao kako je ovim projektom riješeno pitanje jednog od najproblematičnijih klizišta na teritoriji općine Vogošća. Tom prilikom načelnik Smajić je za medije izjavio da je u Vogošći u proteklih devet godina sanirano 47 klizišta i to onih najzahtjevnijih i najkritičnijih. Istakao je kako je sanacija ovog klizišta uz korito rijeke Ljubine od višestrukog značaja jer je uz klizište sanirano i samo korito.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo Kemal Cacan istakao je kako je ovo nastavak dugogodišnje uspješne saradnje između Uprave i Općine Vogošća i najavio podršku novim projektima na podrčju Vogopće u 2020.godini.

Firma ”Grakop” d.o.o. Kiseljak izvodila je ove radove na sanaciji klizišta ”Korito rijeke Ljubine kod stambenog objekta Čakal Senada”. Polovinom mjeseca decembra firma ”Grakop” d.o.o. Kiseljak započela je sa izvođenjem radova na sanaciji klizišta na ovom lokalitetu. Radovi su okončani u roku.

Prema glavnom projektu na ovom lokalitetu predviđena je izgradnja potpornog zida dužine 30 metara i visine četiri metra, izgradnja kosine od kamena, kao i izgradnja betonskih kanalica u cilju odvodnje površinske vode do rijeke Ljubine.

Ukupna vrijednost radova iznosi 128.461,65 KM, a sredstva za realizaciju ovog projekta obezbijedila je Kantonalna uprava CZ uz sufinansiranje Općine Vogošća.

  Nadzor nad izvođenjem radova na sanaciji klizišta vršili su ovlašteni predstavnici Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana