Na vrh

Završeno Evropsko prvenstvo u hrvanju za kadete – Vogošća se još jednom pokazala kao dobar domaćin velikih takmičenja

Proteklih sedam dana Vogošća je bila Evropski centar hrvanja. Nakon uspješno organizovanog Svjetskog kadetskog prvenstva Hrvački klub „Bećko“ iz Vogošće dobio je povjerenje da organizuje i Evropsku smotru ovog drevnog sporta. Oko 900 takmičara u kadetskoj konkurenciji iz 39 evropskih država od 24. do 30.jula na borilištima u Sportskoj dvorani „Amel Bečković“ nadmetalo se za odličja i titule evropskih šampiona.
Kada se saberu bodovi u sve tri kategorije (slobodni i grčko-rimski stil za muškarce i hrvanje za žene) najuspješnija nacija na ovom takmičenju bila je Rusija osvojivši ukupno 229 bodova Za njima slijedi Turska sa 150 osvojenih bodova. Na trećem mjestu je Azerbejdžan (134) dok četvrto mjesto dijele Gruzija i Ukrajina sa po 129 osvojenih bodova.
Svoju dominaciju Rusi su potvrdili i po broju osvojenih medalja – ukupno 22. Rusi su osvojili 12 šampionskih titula (od mogućih 30) a ovome su dodali još 7 srebrnih i 3 bronzane medalje. Po 12 medalja osvojili su Gruzija i Turska, s tim što Turci nisu uspjeli osvojiti nijedno zlato (7 srebrnih i 5 bronzanih medalja). Gruzijci su se uspjeli „dokopati“ 4 zlatne medalje, baš kao i Azerbejdžan i Mađarska.

Među 21 nacijom koja je osvajala odličja na ovom prvenstvu nažalost nije bilo nijedne zemlje regiona. Najbliži odličju bili su Tomislav Hader iz Hrvatske (GR -85kg) i Aid Saliasi iz Makedonije (FS -46kg) koji su takmičenje završili na 5.mjestu u svojim kategorijama. Luka Malobabić iz Hrvatske završio je na 9.mjestu u kategoriji GR -63 kg dok je jedini bod za Bosnu i Hercegovinu osvojio Husein Gegić osvojivši 10.mjesto u kategoriji GR -58kg. Pored Gegića boje BiH na ovogodišnjem prvenstvu branili su Agron Sadikaj (GR -63kg) i Sanel Hasanović (GR -69kg). Njih dvojica, baš kao ni takmičari iz Srbije i Slovenije ove godine nisu uspjeli doći do bodova za svoje reprezentacije.
Hrvanje je jedan od najstarijih sportova općenito, još iz doba stare Grčke, a u programu je modernih Olimpijskih igara od samog početka. Svi oni koji su proteklih sedam dana posjetili Vogošću i Sportsku dvoranu „Amel Bečković“ mogli su uživati u prelijepim potezima mladih takmičara, bez obzira na to da li su se prvi put susreli sa ovim sportom.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana