Na vrh

Završna faza čišćenja Vogošće od mina

Čišćenje područja općine Vogošća od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava ulazi u svoju završnu fazu kako bi se ostvario konačni cilj da Vogošća bude općina bez opasnosti od mina.

Da bi se to realizovalo počeli su radovi na deminiranju projekta radnog naziva “MSP Gora – Kamenica”, BH MAC, ID 75. Projekat obuhvata rizičnu površinu od 2.075.161 m², koju čini ukupno 9 sistemskih istraga, od kojih se započinju radovi na deminiranju dvije sitemske istrage radnih naziva SI “Ravni Nabožić” i SI “Ždrijelo”.

Radove na deminiranju ovog projekta izvodi Udruženje ”Centar za obuku pasa za otkrivanje mina” u Bosni i Hercegovini metodom ciljanog deminiranja.

Deminiranje se izvodi u sklopu projekta “Sarajevo bez mina 2020. godine” za koji su Sjedinjene Američke Države putem „Marshall Legacy Institute“ (MLI), odobrile sredstva za deminiranje preostalih rizičnih površina Grada Sarajeva i susjednih općina u oba entiteta. Inače, napominjemo da se radi o posljednjoj rizičnoj površini na području naše općine, čijom realizacijom općina Vogošća će biti oslobođena od postojanja rizičnih površine.

Općinski načelnik Edin Smajić je sa pripadnicima Službe civilne zaštite Općine Vogošća u petak 02.10.2020.godine obišao lokalitet na kojem se izvodi deminiranje i tom prilikom podsjetio kako se na ovaj način zaokružuje jedan ogroman višedecenijski projekat. Dvadeset i pet godina po okončanju ratnih dejstava Vogošća se konačno oslobađa rizičnih površina što je od izuzetnog značaja za sigurnost stanovništva, ali i omogućuje stavljanje novih očišćenih površina u funkciju razvoja Vogošće.

Napomenuo je je da je Vogošća bila jedna od općina koja je bila među najzagađenijima kada je u pitanju prisustvo mina i da je očišćeno skoro osam miliona kvadratnih metara rizičnih površina, te da je vrijednost tih radova iznosila preko 20 miliona maraka i da svijest o tim ogromnim ulaganjima nije dovoljno prisutna u javnosti. Naglasio je kako je tek neznatan dio tih sredstava stigao iz budžeta općine Vogošća, a da je najveći dio obezbijeđen kroz projekte sa prijateljskim zemljama i institucijama. Zahvalio se narodu i vladi Sjedinjenih Američkih Država na pomoći pri ovom aktuelnom projektu. Deminerima je poželio uspješan, i prije svega siguran rad.

Pomoćnik načelnika u službi civilne zaštite Nermin Hajro izrazio je zadovoljstvo što se pristupilo deminiranju posljednjih rizičnih površina i pozvao sve one koji eventualno imaju neke podatke o lokacijama mina da te informacije podijele sa civilnom zaštitom i deminerskim timovima.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana