Green Vogošća

Nevladina organizacija STEP

Green Vogošća predstavlja promotivno-edukativni projekat Nevladine organizacije STEP, u vidu kampanje za promociju okolišne odgovornosti privrednih subjekata, javnih institucija i drugih organizacija sa područja općine Vogošća, a realizovan je u okviru projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.

Projektom je sprovedena identifikacija aktera na području općine Vogošća koji u okviru svog poslovanja primjenjuju društveno odgovorne prakse po pitanju očuvanja okoliša.

Glavni izazov s kojim se suočavamo danas su uticaji i efekti klimatskih promjena čije su posljedice sve razornije po cjelokupnu planetu. Treba istaći da je lokalna zajednica dobro upoznata sa pojmom DOP-a i onim što predstavlja. U sklopu svih organizacija i kompanija se sprovode neke od okolišnih praksi i nastoji se poboljšati situacija, posebno u sektorima gdje se poduzimaju direktne mjere, a tiču se ušteda i racionalnijeg korištenja resursa. Obzirom da ovaj koncept još uvijek nije u potpunosti za život na teritorije države, za početak je potrebno objediniti određene podatke i stvoriti bazu podatka dobrih praksi. Značajan je svaki pokazatelj neovisno bio on socijalni, pravni, okolišni ili ekonomski, kako bi se ukazalo na pozitivan trend. 

U okviru projekta Green Vogošća kreirana je web stranica za promociju društveno odgovornog poslovanja i praksi u cilju očuvanja okoliša na području općine Vogošća. U okviru web stranice integrisan je i recycle shop za prodaju oštećenih proizvoda, proizvoda pred istek roka, odnosno onih proizvoda koji bi mogli završiti na otpadu. Web stranici projekta Green Vogošća možete pristupiti putem slijedećeg linka.

Comments are closed.

Close Search Window