U srednjem vijeku Vogošća sa okolinom je pripadala župi Vidogošća, a u tom periodu na ovaj prostor počinje prodiranje Avara i Južnih Slavena. Karakterističnost ovog vremena jeste pojava mnogobrojnih grobalja sa stećcima, a bila su široko rasprostranjena i to na prostorim Gore, Krča, Crnog  Vrha, Krivoglavaca, Vogošći i Svrakama. Sve ovo je ukazivalo na dobru naseljenost prostora Vogošće u kasnom srednjem vijeku.

Kratka turistička tura

karta vog

Publia Elia Victorina

Na kamenim pločama se nalazio natpis koji datira iz drugog ili trećeg stoljeća nove ere, a nalazio se na objektu čiji je vlasnik Publie Elie Victorin. Kamene ploče i ucrtani natpis je sagradio sebi za života, kao i svom sinu Viktorinu Aeliusu i supruzi Ulpiji Galiji. Smatra se da je bio visokopozicionirani funkcioner lokalne samouprave Rimske Ilidže sa petogodišnjim mandatom. Rekonstruisana i spojena ploča smještena je u stalnoj postavci Muzeja Sarajeva.

Spomenik sijalica u Semizovcu

Davne 1881 god. New York je prvi put dobio struju, a nakon ove metropole u Semizovac je donesena i instalirana prva sijalica na prostoru Balkana. Postoji mnogo legendi o tome kako je prva sijalica stigla na ovaj prostor, ali prema historijskim podacima , prva sijalica u Semizovac stigla je zahvaljujući Austro-Ugarskoj upravi. U to vrijeme na ovom prostoru je postojalo postrojenje za separaciju rude mangana, a zbog toga su u Semizovac na privremeni rad dolazili Austrijanci, Nijemci i Česi čime su učestvovali u sjaju prve sijalice.

Izletište i planinarski dom Motka

Izletiše i planinarski dom su udaljeni deset kilometara od centra grada i smješteni su netaknutoj prirodi. U zadnjih nekoliko godina ovaj lokalitet je postao popularno izletiše za stanovnike Vogošće. Svojim prelijepim krajolikom predstavlja mjesto skupljanja svih ljubitelja prirode, koji uživaju u pogledu koji se pruža. Planinarski dom i izletište se nalaze u blizini naseljenog mjesta Tihovići, a dom je izgrađen na nadmorskoj visini od 1.253 metra.

Lovački dom Grabljiva njiva

Grabljiva njiva je prostor netaknute prirode, koja predstavlja idealno mjesto za odmor i rekreaciju udaljen 10 minuta vožnje od grada. Na ovom prostoru se nalazi i „Lovački Dom“ koji koristi LD „Lane“, a članovi ovog udruženja vrijedno rade na uređenju doma i njegovog okruženja, kako bi stvorili mogućnost Vogošćanima, a i drugim gostima da uživaju u ovom prelijepom prirodnom ambijentu.

Spomenik prirode Skakavac

Vodopad Skakavac se nalazi sjeveroistočno od centra Vogošće i udaljen je 12 km. Nalazi se na rječici Skakavac, u izvorištu rijeke Vogošće. 2001 godine. šire područje vodopada je proglašeno za spomenik prirode. Specifičnost ekosistema i orografije, kao i geološke i hidrološke vrijednosti dovele su do proglašenja ovog područja spomenikom prirode, Pored prirodne ljepote prostor Skakavca poznat je po mnogobrojnim endemičnim i reliktnim vrstama. Skakavac također predstavlja i veliki turistički resurs. Svake godine na ovom netaknutom biseru se održava popularni Skakavac trail. Jedinstvena utrka sa uupno četiri staze za sve one koji žele da se bave rekreacijom i uživaju u najvećem vodopadu u jugo-istočnoj Europi.

Spomenik Igmanskom maršu

Prostor Vogošće krasni spomen-obilježje Igmanskom maršu, a posvećeni su jednoj od najslavnijih epizoda iz perioda Narodno-oslobodilačke borbe,  januara 1942. godine. Marš je izvelo preko 500 boraca Prve proleterske brigade. Oni su ušli u legendu zbog svojih nadljudskih napora, discipline i izdržljivosti i ideje koju su predstavljali. Grupa spomenika u okolini Sarajeva posvećenih Igmanskom maršu proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Spomenik
NOB-a

Memorijalno zdanje, spomenik i spomen-kosturnica palim parzitanskim borcima Narodno oslobodilačke borbe podignut je na Džindinom brdu 1969 godine. Na spomen kosturnici su ispisana imena 62 borca sa područja Vogošće i okolice koji su se borili sa svoju slobodu. 27. Juli predstavlja Dan ustanka naroda i narodnosti BiH i svake godine se na lokalitetu Džindinog brda održava manifestacija i obilježava ovaj datum.

Nekropole stećaka

Stećci predstavljaju jedan od najznačajnijih kulturno-historijskih potencijala općine Vogošća, a evidentirano je nekoliko nekropola sa blizu 50 stećaka.

Jedna od tih nekropola se nalazi u naseljenom mjestu Gora, a datira iz kasnog srednjeg vijeka.

Na ovom lokalitetu se prvobitno nalazilo 6 stećaka, a danas su sačuvana samo 3 stećka koja su nepomjerena sa prvobitnih nalazišta. Imaju oblik sanduka-sljemenjaka

Druga nekropola stećaka Ravan, Krč, Gora Srednjovjekovna nekropola u blizini muslimanskog groblja. Od prvobitnih osam stećaka do sada su sačuvana samo dva. Imaju oblik sanduka-sljemenjaka, a pomjerani su sa prvobitnih nalazišta. Ukrašeni su rozetama i spiralama i datiraju iz kasnog srednje vijeka.

Treća nekropola Grčko groblje, Svračanski potok, Svrake

Srednjovjekovna nekropola iz kasnog srednjeg vijeka sa prvobitnih 10 stećaka u obliku sanduka bez ukrasa, a veliki broj stećaka na ovom lokalitetu je uništen.

Četvrta nekropola Park prirode Skakavac

U blizini srednjovjekovne nekropole i Grada Luka, uz desnu obalu rijeke Vogošća na nadmorskoj visini od 695metara, pronađena jenekropola sa 18 stećaka u obliku sanduka i sarkografa. Stećci su beu ukrasa.

Close Search Window