Događaji, Novosti|

U prisustvu velikog broja mještana Tihovića, rodbine i prijatelja obilježena je 30. godišnjica stradanja stanovnika ovog naselja. Na mezarju Tihovići proučeni su  Jasin i dova, a nakon toga je obilježavanje nastavljeno kod Spomen obilježja sagrađenog na mjestu stradanja stanovnika ovog naselja. Za još četiri mještanina se traga i o potrebi da se sazna i njihova sudbina govorila je Ema Čekić, predsjednica Udruženja porodice nestalih. Ona je naglasila kako je istina uslov da se dođe do pravde. Bez istine, naglasila je, nema ni pravde.

O potrebi da se govori istina o stradanjima govorio je i Općinski načelnik Edin Smajić, podsjećajući da je upravo zaborav najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine, Bosanaca i Bošnjaka kroz historiju. Potiskujući sjećanje na dosadašnje genocide stvorili bi preduslove za neke buduće. Za budućnost se možemo boriti samo istinom, naglasio je Načelnik Smajić. Podsjetio je da nam treba razvijanje kulture sjećanja, ali i izgradnja institucija sjećanja, a jedna od takvih institucija, rekao je, pravo su ovakve manifestacije. Ipak, dosao je da je najvažnija stvar odgoj djece kako bi nove generacije znale istinu o onome što se dešavalo u bliskoj historiji.

Delegacije su položile cvijeće i na spomen obilježju Tihovići koje svjedoči o 30 mučki ubijenih mještana. Najdirljiviji momenat je bio kad su cvijeće polagala djeca Tihovića.

U okviru obilježavanje 30 godina od zločina u Tihovićima održana je i tribina pod nazivom „Nekažnjeni zločin“ gdje su uvodničari bili Muslija ef.  Čeliković i  dr. Alija Kožljak.  Također je održana i  večer Kur’ana u mjesnoj  džamiji u Tihovićima gdje je nakon polaganja cvijeća proučen tevhid.

Comments are closed.

Close Search Window