Događaji, Novosti|

U organizaciji Udruženja RVI i Udruženja logoraša općine Vogošća svečano i dostojanstveno obilježena je trideseta godišnjica Bitke za Žuč. Tog 18. septembra 1992. godine, krenula je žestoka agresorska ofanziva u kojoj su zatočenici vogošćanskih logora korišteni kao živi štit. U ofanzivi koja je trajala 5 dana poginula su 23 pripadnika Armije R BiH, a ranjeno ih je više od 90. Među poginulima našao se i heroj iz Ugorskog, kapetan Mujo Šejto. Stradali su i neki od logoraša u živom štitu. Poginulo ih je petnaest, a trideset i šest je ranjeno.

Prvo je odata počast na spomen obilježju u naselju Ugorsko, a u nastavku je obilježavanje ovog datuma nastavljeno na lokalitetu Tri bukve. Tu je upriličen i vjerski dio programa.

Obilježavanju je prisustvovao i općinski načelnik Edin Smajić koji je, obračajući se prisutnima podvukao da imamo obavezu prema palim herojima da se pobrinemo za miran san naše djece, a djeca imaju pravo na miran san i sreću. Načelnik je naglasio da ne smijemo u ovom trenutku ići za svojim sitnim interesima zanemarujući amanet časnih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Literarne radove su pročitali unuk Muje Šejte, Ahmed Hadžihasanović te studentice Amila Grbo i Belma Čatal.

Po okončanju svih obraćanja brojne delegacije položile su cvijeće na spomen obilježje podignuto komandantu Muji Šejti.

Comments are closed.

Close Search Window