Novosti, Obavještenja, Uprava|

Poštovani sugrađani,

Dozvolite mi da vam, kao vršilac dužnosti funkcije vašeg načelnika, uputim nekoliko riječi. Želim da vam, kako mi čak i osnovna pristojnost nalaže, otklonim eventualne dileme oko toga ko je trenutno na čelu vaše i naše općine. To želim bez obzira koliko moje vodstvo potrajalo. Moje ime je Migdad Hasanović. Rođen sam u Sarajevu. Živim na Kobiljoj Glavi i napunio sam četrdeset i jednu godinu. Suprug sam i otac dvije djevojčice. Osnovno i srednje obrazovanje završio sam u Sarajevu. Diplomirao sam na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, i stekao zvanje diplomiranog inžinjera elektrotehnike. Sa više od 17 godina radnog iskustva u struci. Dijelim sve one svakodnevne brige kakve ima i većina građana Vogošće. Strepim nad djecom kao i vi. Strepim nad njihovom budućnošću i to mi je bio jedan od prioritetnih motiva da se počnem baviti politikom. Otkrit ću vam i jednu manje poznatu činjenicu. Prije nekoliko godina imao sam sam ponudu iz inozemstva da tamo nastavim svoju karijeru. Finansijski vrlo izazovnu, neki bi rekli i fantastičnu. Lagao bih, ako bih rekao da se nisam dvoumio oko odluke otići ili ostati. I odlučio sam kako i sami vidite da ostanem. Nisam se pokajao i vjerujem da sam ispravno odlučio. Sada sam, eto u prilici da, zajedno sa vama, kreiram lokalnu zajednicu u kojoj će drugi mladi ljudi lakše odlučivati da ostanu.

Naravno, nisam ni neozbiljan niti neki politički avanturista da vas uvjeravam kako ću sve naše probleme i izazove riješiti odmah. Ne ide to preko noći i svjestan sam toga. Ali sam isto tako svjestan da, ako se čovjek posveti zadatku koji je pred njim i ako se u punom kapacitetu suoči sa izazovima onda može, korak po korak, dan za danom, da rješava te probleme. A kada sam sam sa sobom i sa svojom porodicom, odlučio da treba da prihvatim ovaj izazov ne očekujem od sebe ništa manje nego da sve svoje kapacitete i iskoristim u nastojanju da Vogošću učinim svaki dan barem malo privlačnijom sredinom.

To je radio i naš dosadašnji načelnik Edin Smajić. On je pokazao energiju i predanost kakve je teško ponoviti i zato znam da će me svaka građanka i svaki građanin Vogošće porediti sa njim. Znam da moram uložiti dodatne napore kako bih opravdao vaša očekivanja. Kao jedan od njegovih najbližih saradnika iz zakonodavne vlasti dobro sam upoznat s čim se sve borio tokom prethodnih godina svog mandata i šta mene još čeka od izazova da bi nastavili kontinuitet razvoja Vogošće koji je vidljiv po svim relevantnim parametrima. U više navrata ste mi, vi dragi moji sugrađani, ukazali povjerenje i birali me u Općinsko vijeće Vogošća. Prilikom posljednjih lokalnih izbora iz 2020. godine u posebno značajnoj mjeri ste se opredijelili za mene da vas predstavljam u Vijeću.

Dobio sam priliku, ali i odgovornost. I šta vam, dragi sugrađani mogu obećati? Rad i poštenje. Neprekidni rad da tražimo način da realiziramo sve projekte koji su na čekanju, kao i elementarno poštenje u nastojanju da svaki kutak Vogošće i svaki građanin dobije pažnju koju zaslužuje, te da zajednički pokušamo riješiti probleme. Jasno je da će dinamiku i redoslijed rješavanja tih problema određivati brojni faktori, od kojih samo nekolicina zavisi direktno od nas. Jasno je da ćemo uvijek, gledajući iz vlastite perspektive, smatrati da je upravo naš problem najveći i najprioritetniji. Kao vršilac dužnosti načelnika moraću, ipak procjenjivati šta je prioritet i za šta postoje realne pretpostavke da se brzo, efikasno i kvalitetno riješi. Ipak to ne znači da istovremeno neću tražiti rješenja i za sve ostale probleme s kojima se suočavamo. Hoću i moram, ali i želim.

Oni koji me, bolje, poznaju znaju da nisam osoba sklona konfliktima i da vjerujem da se najbolji rezultati postižu kada se stvori široki front svih onih zainteresovanih da se neki projekti realiziraju. Takav ću biti i na ovoj poziciji. Bez bilo kakve isključivosti i otvoren za konstruktivan dijalog sa svima. Kako sa višim nivoima vlasti, tako i sa ključnim političkim i javnim akterima u Vogošći i Kantonu Sarajevo. Sa svim nevladinim organizacijama, sa privrednicima koji djeluju ili namjeravaju djelovati u Vogošći, sa svim ustanovama i građanima pojedinačno i okupljenim u neformalne grupe.

Na kraju želio bih da se zahvalim svima koji su mi ukazali povjerenje. Moja je obaveza da dokažem kako nisu pogriješili kada su me kandidirali. Jednako tako značajna je i moja obaveza da onima koji su mi prilikom glasanja uskratili povjerenje dokažem da nisu bili u pravu. Nikome ne zamjeram i u službi sam svih građana Vogošće. Nadam se da ćete mi pomoći da ovu našu lokalnu zajednicu učinimo još boljom i ljepšom za budućnost naše djece i svih nas.

Migdad Hasanović – v.d. načelnika Općine Vogošća

Comments are closed.

Close Search Window