Kultura, Novosti|

U organizaciji Udruženja boraca „Bosnae Zelene beretke“ Vogošća, danas je posjetom mezara heroja Hakije Mrše na mezarju Kovači i Remzije Veje na groblju Stadion, te spomen obilježja na stadionu  u Vogošći  koji nosi ime Hakija Mršo obilježena 30.godišnjica njihove pogibije.  Prije 30 godina na koti 772 na Mujkića brdu poginuo je Hakija Mršo. Remzija Vejo poginuo je istog dana.

Hakija Mršo rođen je 1963. godine u Goraždu. Najviše ratno priznanje „Zlatni ljiljan” dobio je 1992. godine. Poginuo je 28.12.1992. godine na Mujkića brdu – Sarajevo, na dužnosti komandira čete Ugorsko, koja je pripadala Četvrtom vogošćanskom odredu. U spomen na njega fudbalski stadion u Vogošći nosi njegovo ime.

Remzija Vejo, rođen je 1955. godine u mjestu Kosman, Općina Foča. Poginuo je na današnji dan od granate, na dužnosti komandanta 4. PDO Vogošća. Jedna ulica u Vogošći nosi njegovo ime.

Obilježavanju su prisustvovali i članovi porodica koji su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odali počast herojima.

Na obilježavanju godišnjice prisutnima se obratio v.d. načelnika Općine Vogošća Migdad Hasanović, koji se zahvalio svima koji su došli kako bi se sjetili naših heroja.

„Drago mi je da smo se okupil u ovom broju da odamo počast istinskim herojima Vogošće ali i Bosne i Hercegovine. Veoma je važno da se kultura sjećanja nastavlja. Općina Vogošća će nastaviti na izgradnji institucije sjećanja kako bi mlađe generacije bile upoznate sa stvarnim razlozima i stvarnim dešavanjima toko agresije na Bosnu i Hercegovinu“ naglasio je Hasanović.

Comments are closed.

Close Search Window