Općinsko vijeće|

U povodu obilježavanja 27.godišnjice reintegracije dijela Općine Vogošća u sastav Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak 23.02.2023.godine u Kino Sali upravne zgrade JU KSC Vogošća „Jasmin Isanović Žuti” održana je  Svečana sjednica Općinskog vijeća Vogošća. Sjednici su prisustvovali predstavnici javnog i političkog života kao i brojni građani i na ovaj način su  obnovili sjećanje na 23.02.1996.godine, dan kada je Vogošća vraćena Vogošćanima.

Na sjednici su govorili Predsjedavajući Općinskog vijeća Vogošća Avdo Gljiva, te Općinski načelnik Migdad Hasanović. Predsjedavajući Gljiva je podsjetio da je reintegracija omogućena herojskim otporom agresiji. Načelnik Hasanović je uporedio Vogošću kakva je zatečena 1996.godine sa Vogošćom kakvu danas poznajemo. Prisutnima se obratio i Avdo Hebib, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine i čovjek koji je prvi ušao u reintegrisanu Vogošću. On je poručio da je izraz reintegracija neprihvatljiv jer Vogošća nije bila dezintegrisana nego okupirana. Zato je, po njemu, vogošća oslobođena. Prisjetio se i svih teškoća koje su pratile proces vraćanja Vogošće njenim stanovnicima.

Ovu manifestaciju uljepšao i nastup mješovitog ansambla „Nota” iz Vogošće. Prije Svečane sjednice delegacije su položile cvijeće na Centralno spomen obilježje na Trgu branilaca Vogošće kao i na spomen obilježja civlinim žrtvama rata i logorašima.

Comments are closed.

Close Search Window