Obavještenja|

Iz Službe civilne zaštite Općine Vogošća uputili su apel građanima sljedeće sadržine:

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, 4. april, proglasila je Generalna skupština UN na svom 60. zasjedanju decembra 2005. godine i donijela Rezoluciju o pomoći u protuminskom djelovanju.

Svake godine širom svijeta, ovaj dan se obilježava kako bi se iskazala solidarnost prema žrtvama stradalim od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava, te se pokušava širiti svijest o njima.

Bosna i Hercegovina je i dalje suočena sa ozbiljnim problemom zagađenosti minama i drugim neeksplodiranim ubojnim sredstvima zaostalim iza rata i predstavljaju direktnu prijetnju za živote i sigurnost velikog broja stanovnika ove zemlje. Ozbiljnost ovoga problema potvrđuje podatak da je od 1992. godine do danas, oko 8.400 lica stradalo od mina i NUS-a. Trenutno se širom zemlje izvode radovi na deminiranju rizičnih površina. Krajnji rok za završetak procesa deminiranja u Bosni i Hercegovini je 2027. godina.

Ovom prilikom, ističemo činjenicu da je Općina Vogošća krajem 2021. godine, zvanično proglašena općinom bez mina. U periodu od 1996. godine do 2021. godine, na području naše općine je deminirano ukupno 7.4312.029 m² rizične površine. Za uspjeh naše lokalne zajednice u završetku procesa deminiranja, dugujemo zahvalnost velikom broju učesnika u ovom procesu, kako donatora finansijskih sredstava, tako i organizacija koje su obavljale sam proces deminiranja na terenu.

Povodom obilježavanja ovog datuma, još jednom apelujemo na stanovništvo, a posebno na rizične skupine (djecu, poljoprivrednike, planinare, lovce i druge) da poštuju minske znakove i na taj način zaštite sebe i ostala lica koja žive ili se kreću u blizini sumnjivih područja širom Bosne i Hercegovine. Takođe, upozoravamo stanovništvo naše općine, da prilikom pronalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS), postupe na način da isto ne diraju, pomjeraju, po mogućnosti fizički obezbijede i obilježe, te pozivom na telefon broj 033 586 417 OCCZ Vogošća ili 121 KOC KUCZ, obavijeste o pronalasku istog i pruže potrebne informacije o istom.

Comments are closed.

Close Search Window