Obavještenja|

28. maja 2023. godine navršava se 30 godina od svirepog ubistva Hasib ef. Ramića i njegove porodice u Semizovcu kod Sarajeva. Tim povodom će se u Sarajevu u programu ovogodišnje Tezkiretname organizirati nekoliko programa, s ciljem obilježavanja 30. godišnjice šehidske smrti ove plemenite porodice.

U petak, 26. maja 2023. godine s početkom u 18:00 sati u Gazi Husrev-begovoj biblioteci će se održati Okrugli sto. U nedjelju, 28. maja 2023. godine u 15:00 sati u džamiji u Semizovcu će se proučiti hatma-dova, dok će u ponedjeljak, 29. maja 2023. godine u 18:00 sati u haremu Baščaršijske džamije biti organiziran Razgovor s povodom.

Ubistvo porodice Ramić smatra se jednim od najstrašnijih i najmonstruoznijih zločina tokom agresije na našu domovinu. Srpski zločinci klali su jedno po jedno dijete, pred očima njihovim roditelja, a nakon toga zaklali su i Šefiku, te na kraju i njenog supruga Hasib ef. Najstariji sin Muhamed imao je 13 godina, kćerka Meliha 10 godina, sin Ahmed 4 godine, a najmlađa Amina imala je samo jedan mjesec.

“Hasiba efendiju svi pamte kao dobrog čovjeka, spremnog da posavjetuje, utješi, pomogne. Ja sam kod njega išao na pouku, kasnije sam bio u horu, prve temelje vjere dobio sam od njega. Godinu dana bio je u kućnom pritvoru. Kakva je bila ta godina može se samo nagađat, mrtva usta ne govore. Efendija je imao šansu da se spasi, ali nije htio ostaviti džematlije. Govorio je: “Dok u Semizovcu postoji i jedan musliman, moje mjesto je sa njim.“ – kazao je Hasan Šabić jedan od učenika rahmetli Hasiba ef. Ramića.

Za ostacima njihovih tijela se dugo tragalo. Kada se već razmišljalo da se odustane od pretrage, cucla male Amine pronađena u blatu pored rijeke Ljubine, otkrila je da se u blizini nalazi i grobnica. Ubrzo su pronađena tijela. Ekshumacija je izvršena 17.10.1996. godine. U znak sjećanja na ovu porodicu i tragediju koju je doživjela škola u Semizovcu nosi ime Porodice ef. Ramić.

(Preuzeto sa web portala medžlisa Islamske zajednice Sarajevo)

Comments are closed.

Close Search Window