Događaji|

U organizaciji Udruženja RVI Vogošća svečano je obilježena 30. godišnjica Bitke za Ugorsko. Ova bitka je jedna od najvažnijih za odbranu Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. O tome govori i činjenica da su napadi agresorskih snaga bili izuzetno žestoki i pažljivo pripremani na ovom dijelu vogošćanskog ratišta. Braniocima je, međutim bilo jasno da Ugorsko ne smije pasti. U julu 1993.godine heroji Ugorskog su privremeno izgubljene linije u roku od nekoliko dana već vratili i uspjeli da ih održe protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja.
O strateškom značaju Ugorskog i herojstvu branilaca ovog područja govorili su Sead Hadžić predsjednik udruženja RVI Općine Vogošća i Pomoćnik načelnika Općine Vogošća za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Zijad Kadrić.
Na današnjoj manifestaciji svoje radove na temu „Bitka za Ugorsko“ pročitali su Amila Grbo, Emina Mujkić, Rijad Ahmetović i Sara Biogradlić. Nakon obilježavanja 30. godišnjice bitke za Ugorsko, organizator događaja udruženje RVI Vogošća za učesnike i posjetioce je upriličio prigodno druženje uz evociranje uspomena.

Comments are closed.

Close Search Window