Uprava|

Po osnovu ugovora koji je Općina Vogošća 04.08.2023.godine potpisala sa Kantonalnom upravom civilne zaštite Kantona Sarajevo, a koji se tiče dodjele finansijskih sredstava za opremanje općinskih struktura zaštite i spašavanja, nabavljena je kombinovana radna mašina, kombinirani bager-skip JCB za jedinicu za asanaciju terena i USAR jedinicu, zatim šumsko vozilo sa visokotlačnim modulom, dron za službu spašavanja i izviđanje velikih požara.

Sredstva za nabavku navedenog terenskog vozila i kombinovane radne mašine obezbijedila je Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo, ukupne vrijednosti oko 362.000,00 KM.

U proteklom periodu kroz svoj angažman Vatrogasno društvo „Vogošća“ je svojom operativnošću uticalo na smanjenje rizika za nastanak i ublažavanje posljedica požara na području ne samo Kantona Sarajevo, nego i šire, što je posebno bilo izraženo posljednjih nekoliko godina zbog učestalih požara na otvorenom prostoru za vrijeme proljetnih mjeseci. 

Značaj i uloga Vatrogasnog društva „Vogošća“ ne ogleda se samo u gašenju požara, nego i drugim okolnostima i situacijama kada je potrebno odmah djelovati, te tako pored pripadnika policije i hitne pomoći čine osnovne snage koje se u najkraćem roku stavljaju na raspolaganje.

Zahvaljujemo se KUCZ na izdvojenim sredstvima za nabavku navedene kombinovane radne mašine i terenskog vozila, čime će se značajno unaprijedili ukupan sistem zaštite i spašavanja na području općine Vogošća.

Danas (15.11.2023.godine) je upriličena prigodna svečanost, prilikom koje je nabavljena oprema dodijeljena Vatrogasnom društvu Vogošća za opremanje Službe za zaštitu od požara. Svečanosti su prisustvovali predstavnici Općine vogošća, kao i predstavnici Kantonalne uprave Civilne zaštite. Svečanost je iskorištena i kako bi Vatrogasno društvo Vogošća uručilo zahvalnice pojedincima koji su pomogli razvoj ovog udurženja proteklih godina.

Comments are closed.

Close Search Window