Uprava|

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo donijelo je Naredbu o proglašenju epizode “Upozorenje” iz Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, za područje Kantona Sarajevo.

U svim zonama mjerenja, vrijednosti zagađujućih PM10 kreću se iznad 90 mikrograma po metru kubnom čestica, što je prag za proglašenje “Upozorenja”.

Prema sinoptičkoj prognozi, do kraja sedmice se očekuje vremenska situacija slična današnjoj, a karakterisat će je pojava temperaturne inverzije u jutarnjim i večernjim satima, kao i slab vjetar pretežno sjevernog i sjeverozapadnog smjera, s povremenim manjim padavinama.

Ovakve nepovoljne vremenske prilike za kvalitet zraka ukazuju na mogućnost relativno brzog nakupljanja, kao i osciliranja koncentracija čvrstih čestica u zraku tokom dana.

Mjere iz epizode “Upozorenje” su dostupne na https://mkipgo.ks.gov.ba/mjere (Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS – epizoda “Upozorenje”).

Comments are closed.

Close Search Window