Kultura|

Općinski načelnik Migdad Hasanović i predsjedavajući Općinskog vijeća Vogošća Avdo Gljiva uputili su građanima Vogošće čestitku povodom Dana Armije sljedeće sadržine:

Drage Vogošćanke i Vogošćani, drage Bosanke i Hercegovke, dragi Bosanci i Hercegovci, drage patriote,

Čestitajući vam Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine mi se prisjećamo herojske borbe svih patriota ove zemlje protiv agresije kojoj smo brutalno bili izloženi prije trideset i dvije godine. Sjećamo se i brzog i spasonosnog odgovora Republike Bosne i Hercegovine koja je formiranjem Armije Republike Bosne i Hercegovine spriječila perfidni plan po kojem je država trebala da nestane, a mi da izgubimo ili svoj život ili svoj identitet ili svoje dostojanstvo. A najčešće sve troje.

Mi smo znali, dragi naši sugrađani, da su istina i pravda na našoj strani. Ali i istina i pravda imaju više šanse da pobijede, u ovom nepravednom i licemjernom svijetu, ako imate snage da ih branite. U svijetu u kojem poštuju samo snažne, Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila ta snaga zbog koje smo i mi dobili to poštovanje i priliku da se saslušaju i naši argumenti. Samo naivni mogu pomisliti kako bismo dobili i pedalj Bosne i Hercegovine da nismo bili sposobni da je branimo i odbranimo. Samo zlonamjerni mogu da ne primjete kako su napori na uspostavljanu mira od strane međunarodne zajednice intenzivirani upravo u onom trenutku kada je Armija Bosne i Hercegovine bila najsnažnija vojna sila na terenu i kada je krenula u ofanzivna dejstva kako bi konačno oslobodila Bosnu i Hercegovinu od agresije iz inostranstva i fašističkih ideologija iznutra.   

Nikada ne smijemo zaboraviti da je Armija Bosne i Hercegovine odbranila ne samo život nego i čast ovog naroda. U vrijeme kada smo bili izloženi nezamislivim zločinima nikada nismo odgovorili na isti način. A posve smo svjesni činjenice kako je jedan od strateških ciljeva agresora bio da zločinima, ne samo u što većoj mjeri uništi Bošnjake i sve zagovornike ideje Bosne i zajedništva u njoj, nego i da izazove revanšizam i zločin i sa naše strane. Armija Bosne i Hercegovine položila je i taj ispit. I to sa najvećom ocjenom. I nije dozvolila da osveta postane naša ideologija.

Na ovaj dan, ali ne samo na ovaj dan moramo biti svjesni onoga što je Armija Republike Bosne i Hercegovine značila i mora i dalje značiti za opstojnost Bosne i Hercegovine. Čestitamo vam ovaj dan u nadi da nikada više nećemo morati da je pokrenemo, ali i sa porukom da patriotizam i ljubav prema ovoj zemlji nisu nestali i da će imati ko da je brani ako ikad opet zatreba.

Sretan vam Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Comments are closed.

Close Search Window