Kultura|

Svaki godišnji skup porodica nestalih naše općine jeste težak i bolan, rekla je je Ema Čekić, predsjednica Udruženja „Porodica nestalih Općine Vogošća“, u vogošćanskom naselju Semizovac, na prigodnoj manifestaciji sa koje, već 32 godine unazad, upućuju apele nadležnima da im pomognu u traženju njihovih najmilijih koji su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine, od strane agresora, prinudno zatočeni te iz tih mjesta zatočenja, u kojima su maltretirani i mučeni, odvedeni u nepoznato te se o njihovoj sudbini ni danas ništa ne zna.

Pored Eme Čekić o stradanju 800 prinudno zatočenih građana ovog kraja od kojih njih 400 danas nije među živima, govorio je i Migdad Hasanović, Načelnik Općine Vogošća. Istakao je spremnost da članovima porodica nestalih pomogne u njihovoj misiji traženja istine, ali i u rješavanju drugih, statusnih, pitanja koja stoje pred njima.

Nedim Ibrišimović, Ajša Muslić i Ena Huseinović, učenici Osnovne škole “Porodice efendije Ramić” iz Semizovca pročitali su svoje literarne radove koji su nagrađeni na ovogodšnjem konkursu Udruženja na temu „Nestali nisu zaboravljeni“.

/Preuzeto sa web portala RTV Vogošća/

Comments are closed.

Close Search Window