Događaji, Novosti|

U organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca uz podršku Općine Vogošća, obilježena je godišnjica stradanja mještana naselja Menjak. Prije 29 godina agresor je napao ovaj dio slobodne vogošćanske teritorije i rezultat je bio četiri izgubljena života. Inače ovo malo naselje dalo je dvanaest šehida.

U borbama za Menjak živote su u odbrani ovog naselja položili šehidi Hajrudin Bečirović, Esad Hećo, Sehad Preljević i Safet Vražalica. U toku agresije na BiH živote je izgubilo još osam boraca sa Menjaka: Mirsad Hasanović, Ćamil Ferić, Džemal Karahodžić, Suvad Kardaš, Ismet Karić, Adil Menzilović, Mirsad Rizvanović i Sulejman Zulić.

U svom obraćanju okupljenima Općinski načelnik Edin Smajić je ovakve manifestacije nazvao posljednjom linijom odbrane od nasilne relativizacije istorije i pristajanja na floskulu kako su u ratu „svi bili jednaki“. Istakao je kako u situaciji kada je osujećena mogućnost institucionalnog sjećanja to sjećanje mora biti očuvanu u srcima onih koji su izgubili svoje najmilije, ali i u filmovima, knjigama i manifestacijama poput ove. Napomenuo je kako se na Menjaku obilježava i stradanje i hrabrost. Hrabrost ljudi koji se nisi libili da daju vlastite živote kako bi nama danas dali šansu. Okupljenima se obratila i Kada Balta predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Vogošća.

U spomen na šehide naselja Menjak, pročitani su i literarni radovi koje su pisali učenici Osnovne škole “Izet Šabić”, a čitali su ih učenici ove škole Ahmed Karađuz, Delila Čalija i Amna Omerović. Ajša Ferić je pročitala rad u sjećanje na njenog rahmetli dedu.

Comments are closed.

Close Search Window