Događaji, Novosti|

Dan Civilnih žrtava rata (CŽR) , 3.juli obilježen je u Vogošći u organizaciji Udruženja CŽR Općine Vogošća.

Prvo je kod spomen obilježja Trešnja na Kobiljoj Glavi, odata  počast civilima stradalim od agresorske granate 03.07.1992. godine, dok su brali trešnje. Toga dana smrtno je stradalo sedam civila od kojih troje djece: Memeledžija Adela, Avdagić Fikret, Delalić Muamer, Korman Kadir, Hasanović Vahid, Hadrović Emina i Hadrović Fatima.

Centralna manifestacija u povodu Dana civilnih žrtava rata upriličena je kod Centralnog spomen obilježja civilnim žrtvama rata u Vogošći. Centralnoj manifestaciji prethodilo je i polaganja cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima Općine Vogošća na spomen obilježju na Trgu branilaca Vogošće.

Govoreći prilikom ovog obilježavanja Općinski načelnik Edin Smajić ponovio je kako Bosancima i Hercegovcima ne treba ništa osim istine i ako se ta istina ne sačuva i ne zabilježi ostaviće se prostor za djelovanje onima kojima ne odgovara istina. Istakao je da su činjenice o ovom događaju jasne i nedvosmislene i da  treba sve uraditi da se odgovorni za ovaj zločin primjereno kazne. Naglasio je da ne može biti riječi ni o kakvoj zabuni jer je onima koji su naredili da se ispali granata i onima koji su je ispalili moralo biti jasno da se radi o djeci i civilima.

Comments are closed.

Close Search Window