Novosti, Obrazovanje|

Na službenoj web stranici Kantona Sarajevo objavljena je sljedeća informacija :

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je jučer Prijedlog odluke o postojanju  javnog interesa za osnivanje Javne ustanove Osnovna škola “Rosulje” Vogošća, te ga je uputila u skupštinsku proceduru.

Ovom Prijedlogu odluke prethodio je Elaborat  o društveno-ekonomskoj opravdanosti za osnivanje škole u pomenutom naselju, koji je Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS dostavila Općina Vogošća.

Kako je navela resorna ministrica Naida Hota-Muminović, zbog kontinuirane stambene gradnje na lokalitetu Rosulje kao i širenja ovog naselja, u stalnom je porastu broj djece predškolskog uzrasta, kao i osnovaca od školske 2009/2010. godine.

“Uzevši u obzir da djeca iz ovog naselja, kao i naselja koje mu gravitiraju, uglavnom pohađaju osnovne škole u centralnom dijelu Vogošće, i to OŠ ‘Zahid Baručija’ i OŠ ‘Mirsad Prnjavorac’, ustanovljeno je da je samo u ove dvije škole broj učenika u tekućoj školskoj godini porastao za 77. Od školske 2009/2010. godine, evidentirano je 249 učenika više. Svakako da je povećanje broja učenika u najvećoj mjeri rezultat izgradnje novih stambenih jedinica, a koje uglavnom naseljavaju porodice sa djecom predškolskog uzrasta. Osim toga, u pomenutim vogošćanskim školama premašen je optimalan broj odjeljenja i učenika utvrđen Pedagoškim standardima i normativima”, obrazložila je, između ostalog, razloge opravdanosti osnivanja škole na Rosuljama ministrica Hota-Muminović.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje je osiguralo sredstva za izradu glavnog projekta gradnje škole, kao i za druge neophodne procedure.

https://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novosti/vlada-ks-uputila-skupstini-prijedlog-odluke-o

Comments are closed.

Close Search Window