Događaji|

U prisustvu preživjelih učesnika, predstavnika institucija i udruženja, te brojnih gostiju obilježena je 31. godišnjica akcije “Pretis”. Podsjetimo, u pitanju je akcija koju je 18.04.1992.godine izvela Specijalna jedinica MUP-a RBiH na izvlačenju materijalno-tehničkih sredstava (naoružanja i municije)  iz vogošćanske firme „PRETIS“. Tom prilikom je poginuo brigadni general Safet Hadžić, kao i njegovi saborci Fahrudin Čavčić, Almir Islamović, Senad Čirić, Sead Velić i Nermin Zeljković.

Ovu manifestaciju organizovalo je Udruženje boraca “Patriotska liga” Vogošća u koordinaciji sa sa “Patriotskom ligom” Novi Grad i Udruženjem veterana Specijalni odred policije „BOSNA”.

Učesnici manifestacije su se prvo okupili na Glavnoj kapiji “Pretisa”, koja je ujedno i mjesto pogibije Safeta Hadžića, a zatim je svečanost nastavljena na Teretnoj kapiji „Pretisa“.

Nakon što su brojne delegacije položile cvijeće na spomenike na Glavnoj i Teretnoj kapiji okupljenima se obratio Općinski načelnik Migdad Hasanović koji je govorio o značaju ove akcije sa aspekta odbrane Sarajeva, ali je podsjetio i da nam njihova hrabrost i njihova žrtva moraju biti putokaz u životu.

U programu su učešće uzeli i učenici Osnovne škole „Izet Šabić“ sa prigodnim recitalom, a govorio je i Ahmed Hadžić, učesnik akcije „Pretis“ koji je okupljenima do u detalje ispričao šta se dešavalo na tom istom mjestu u noći između 17. i 18. aprila 1992.godine i koliko su tada izuzeta materijalno – tehnička sredstva značila za odbranu Sarajeva, pa i Bosne i Hercegovine. O značaju akcije govorio je i Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo.

Comments are closed.

Close Search Window