Događaji|

U Vogošći je u petak 05.05.2023.godine obilježena godišnjica Spomen sobe šehida i poginulih boraca Općine Vogošća i Muzeja Hrabrosti. Obilježavanju godišnjice prisustvovali su će članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr Denis Bećirović i Željko Komšić, kao i općinski načelnik Migdad Hasanović, te zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Udruženje za zaštitu istorijskih vrijednosti “Haber”, kao nosilac projekta i Spomen sobe i Muzeja hrabrosti je pripremilo zahvalnice i plakete zaslužnim pojedincima i kolektivima, a predsjednik udruženja Omer Edo Hadrović zahvalio je svima koji su pomogli realizaciju ove ideje.

U obraćanju prisutnima načelnik Hasanović je istakao da iako se nalaze na mjestu gdje je jedino prirodno oboriti glavu u tišini, baš na ovakvim mjestima se mora podići glava i govoriti da bi se i stradanje i herojstvo sačuvalo od zaborava.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je rekao da je teško dočarati i ta patnja i ta snagama nekome ko je nije doživio. Zato je zahvalio inicijatorima i realizatorima ideje formiranja ovakvog muzeja istakavši da je to način da se novim generacijama makar malo približi sve što se dešavalo u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu. Okupljenima se obratio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, doktor Denis Bećirović podsjećajući na vjekovni usud Bosne i Hercegovine da bude neshvaćena i doživljavana kao plijen velikodržavnih politika izvan same Bosne i Hercegovine.

Comments are closed.

Close Search Window