Događaji|

Danas je obilježen dan kada su prije trideset i jedne godine, 25. maja 1992. godine komšije na najzvjerskiji zvjerski način ubili Ismeta, Ramiza i Ibru Kršo, Asima Mršo i Ahmeda Piknjača i to na njihovim kućnim pragovima. Istog dana u odbrani vlastitih domova poginuli su heroji Amel Bečković i Merzuk Feriz, koji su posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjem ARBiH “Zlatnim ljiljanom”.

Tog 25.maja 1992.godine prisjetio se, u svom obraćanju, učesnik Bitke za Krše, Kasim Softić.

Literarne radove o temi stradanja stanovnika naselja Krše i bitke za Krše pročitali su učenici vogošćanskih osnovnih škola “Zahid Baručija” i “Mirsad Prnjavorac”. Nagrade za literarne radove dobili su Emra Sinanović, Dalia Džido, Harun Sirčo iz OŠ “Mirsad Prnjavorac”, te Aida Mulaahmetović, Hadžera Šljivić i Nudžejma Tanjo iz Osnovne škole “Zahid Baručija”. Dodijeljene su i nagrade učesnicma Atletske utrke. U kategoriji djevojčica prva tri mjesta su osvojile Selesbil Sinanović, Nađa Šehić i Tajra Halač. Kod dječaka su to bili Neđib Šehić, Amir Osmanović i Edis Kožljak. Hajrudin Dino Softić je iščitao imena šehida i poginulih boraca sa područja Mjesne Zajednice Vogošća I.

Okupljenima se obratio i općinski načelnik Migdad Hasanović koji je potencirao važnost sjećanja i obilježavanja ovakvih događaja, te svoje obraćanje zaključio riječima kako se Krša treba uputiti obećanje na dvije strane. Sa jedne strane obećanje herojima da neće biti zaboravljeni, a sa druge strane obećanje zločincima da nas nikada više neće zateći nespremne.

Nosilac aktivnosti na obilježavanju 29. godišnjice “Bitke kod Krša” je u Udruženje porodica šehida i poginulih boraca sa Općinom Vogošća i MZ Vogošća I. Inače, 25. maj se obilježava i kao dan MZ Vogošća I.

Prije centralne manifestacije u naselju Krše delegacije su obišle spomen obilježje Ugorsko, spomen obilježje rahmetli Veje Remzije, mezarje kod Kadrića kuće, Spomen ploče kod džamije Ugorsko, mezarje Ugorsko, Spomen obilježje na stadionu “Hakija Mršo” i Spomen ploču na Osnovnoj školi “Zahid Baručija”. Takođe su delegacije položile cvijeće na Centralnom spomeniku šehidima i poginulim borcima.

Comments are closed.

Close Search Window