Događaji|

U organizaciji JOB „Unije Veterana“, a uz podršku Općine Vogošća na Kobiljoj Glavi je  obilježena 31. godišnjica „Bitke za Orlić“. Prije trideset i jednu godinu, osmog juna 1992.godine vođena je jedna od najvažnijih bitaka u odbrani slobodnih teritorija Vogošće i Sarajeva. Bitka u kojoj su veliku pobjedu ostvarili vogošćanski borci sa saborcima iz Velešića i Pofalića. U teškim uslovima 8. juna 1992. godine oslobođen je Orlić. Tom prilikom su svoje živote za oslobađanje Orlića dali Nihad Tihić, Medin Ramović, Haris Čampara, Vehbija Hadžić, Senad Škoro, Senad Pohara, Šaćir Demirović i Kasim Gološ.

O značaju ove bitke i njenim dalekosežnim posljedicama kada je odbrana grada u pitanju govorio je Salem Numanović predsjednik UO JOB Unija veterana obrativši se, prvenstveno djeci sa porukom da se ne smije zaboraviti.  Okupljenima se obratio i Općinski načelnik Migdad Hasanović podsjećajući da je Bitka za Orlić veličanstvena ne samo po strateškom značaju te pobjede za odbranu Sarajeva, nego i zbog načina na koji su se ptariote tada oduprle agresoru.

Pročitana su i dva nagrađena literarna rada Emine Hurko i Rijada Džake, učenika Osnovne škole „Zajko Delić“ sa Kobilje Glave. Hor ove škole se takođe uključio u obilježavanje ovog posebnog datuma, a dodijeljenu si nagrade učenicima ove škole koji su bili najbolji na ovogodišnjem tradicionalnom krosu. Nagrade su dobili u kategoriji djevojčica peti razred Adela Hodžić (prvo mjesto), Merjem Brkanić (drugo mjesto) i Merjem Salihović (treće mjesto). U kategoriji šestih razreda pobijedila je Amna Kobiljak, druga je bila Naida Nišić, a treća Adela Kadrispahić. Kada su dječaci u pitanju u kategoriji petih razreda prvo mjesto pripalo je Zuko Davudu, drugi je bio Emin Hurko, a treći Haris Ramić. Među šestim razredi pobjedio je Ajnur Čavčić, a za njim slijede Afan Brkanić (drugo mjesto) i Kerim Đedović (treće mjesto).  Nakon toga su brojne delegacije položile cvijeće na Spomen obilježje sa upisanim imenima devedeset i devet šehida sa Kobilje Glave. Datum sjećanja na bitku vođenu za brdo Orlić ujedno se obilježava i kao Dan Mjesne zajednica Kobilja Glava.

Comments are closed.

Close Search Window