Događaji|

Simbolično, pet do dvanaest, kod spomen obilježja u Mjesnoj zajednici Semizovac, obilježen je 16. juni, Dan porodica nestalih Općine Vogošća. Prošla je trideset i jedna godina od početka procesa traženja nestalih na području općine Vogošća. Predsjednica Udruženja Porodica nestalih Općine Vogošća, Ema Čekić ističe da je svaka godišnjica teška i bolna, ali da porodice neće odustati od potrage za svojim najmilijima sve do konačne istine. Prozvala je one koji bi i mogli i morali da pomognu u ovom procesu, a to ne čine.

Skupu se obratio i općinski načelnik Migdad Hasanović sa porukom da je licemjerno i neprihvatljivo ublažavati istinu izrazom “nestali”. Podsjetio je da Općina Vogošća ima obavezu da nikad ne odustane od podrške svim udruženjima koja baštine tekovine borbe za odbranu od agresije.

Pročitani su i literarni radovi na temu potrage za nestalim građanima Vogošće.

I ove godine u rijeku Bosnu bačene su ruže za sve nestale, te je sa skupa upućen apel svim nadležnim institucijama da više rade na procesu traženja nestalih. Već tri decenije u udruženju tragaju za još 59 nestalih Vogošćana.

Comments are closed.

Close Search Window