Događaji|

Dan Civilnih žrtava rata (CŽR) , 3.juli obilježen je u Vogošći u organizaciji Udruženja CŽR Općine Vogošća.

Prvo je kod spomen obilježja Trešnja na Kobiljoj Glavi, odata počast civilima stradalim od agresorske granate 03.07.1992. godine, dok su brali trešnje. Toga dana smrtno je stradalo sedam civila od kojih troje djece: Memeledžija Adela, Avdagić Fikret, Delalić Muamer, Korman Kadir, Hasanović Vahid, Hadrović Emina i Hadrović Fatima. Pored spomen obilježja “Trešnja” govorili su potpredsjednik Udruženja civilnih žrtava rata Fehim Merdan, predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata “Svjetlost” i koordinacije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo Amerisa Ahmetović, te općinski načelnik Migdad Hasanović.

Centralna manifestacija u povodu Dana civilnih žrtava rata upriličena je kod Centralnog spomen obilježja civilnim žrtvama rata u Vogošći. Centralnoj manifestaciji prethodilo je i polaganja cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima Općine Vogošća na spomen obilježju na Trgu branilaca Vogošće.

Uz Centralno spomen obilježje civilnim žrtvama rata u Vogošći, ovom prilikom otkrivena je i Spomen ploča sa imenima civilnih žrtvi rata. Na ploči se nalaze uklesana imena ukupno 169 civila koji su ubijeni ili su nastradali tokom agresije na BiH. Imena ovih žrtava pročitale su Amila Grbo i Selma Kulo. Amila Grbo je izvela i prigodnu ilahiju. Govoreći okupljenima, predsjednica udruženja civlnih žrtava rata općine Vogošća Amira Mekić je istakla kako je moguće da neka od civilnih žrtava rata nije obuhvaćena među ovih 169 imena i pozvala je porodice nastradalih da se jave, ukoliko ima takvih slučajeva, da bi greška bila ispravljena.

Govoreći prilikom ovog obilježavanja općinski načelnik Migdad Hasanović je govorio o neophodnosti sjećanja i da se na ovaj način personaliziraju žrtve. Takođe je uputio javnu poruku da se svi zapitamo da li se žrtava sjećamo na pravii način i izrazio nadu da će naredne godine, prilikom obilježavanja ovog datuma, park gdje se nalazi spomen obilježje biti pun, kao što i treba biti.

Comments are closed.

Close Search Window