Događaji|

U organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca uz podršku Općine Vogošća, obilježena je godišnjica stradanja mještana naselja Menjak. Prije 30 godina agresor je napao ovaj dio slobodne vogošćanske teritorije i rezultat je bio četiri izgubljena života. Inače ovo  naselje dalo je dvanaest šehida.

U borbama za Menjak živote su u odbrani ovog naselja položili šehidi Hajrudin Bečirović, Esad Hećo, Sehad Preljević i Safet Vražalica. U toku agresije na BiH živote je izgubilo još osam boraca sa Menjaka: Mirsad Hasanović, Ćamil Ferić, Džemal Karahodžić, Suvad Kardaš, Ismet Karić, Adil Menzilović, Mirsad Rizvanović i Sulejman Zulić.

Okupljenima se na početku obilježavanja obratila Kada Balta, predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Vogošća. U spomen na šehide naselja Menjak, pročitani su i literarni radovi koje su napisali Rejjan Hukić, Delila Čalija i Amna Omerović. Ajša Ferić je pročitala rad u sjećanje na njenog rahmetli dedu.

U svom obraćanju okupljenima općinski načelnik Migdad Hasanović je rekao da nakon pročitanih literarnih radova teško da bilo ko ima bilo šta da doda. Naglasio je da su ti mladi ljudi u svojim radovima pogodili suštinu onoga što se mora reći i što se mora zapamtiti.

Comments are closed.

Close Search Window