Kultura|

Priča o herojstvu i ubistvu regruta JNA, rahmetli Mevludina Kulića, koje se desilo prije više od tri decenije, nije zaboravljena. Tada 19-godišnji Mevludin iz Vogošće ubijen je u noći 4. septembra 1991. u Osijeku, nakon što je odbio naređenje nadređenih da puca u hrvatske civile. Jučer su Mevludinovu majku posjetili predstavnici Udruženja branitelja/boraca, organizatora i pokretača otpora „Patriotska liga“ Općine Vogošća i Bokserskog kluba „Vogošća“.
Posjeti je prisustvovala i naša ekipa i saznali smo da je Izeta, Mevludinova majka svog sina posljednji put vidjela 26.avgusta 1991.godine. Prilikom susreta oboje su predosjećali da će se dogoditi veliko zlo. Mevludin je to i potvrdio nekoliko dana kasnije u telefonskom razgovoru s majkom rekavši „da im mora glavu dati“. Kraj avgusta i početak septembra prije 22 godine Izeta je provela u agoniji koja traje i do danas jer ne može preboljeti sinovu pogibiju.
Svi oni koji su poznavali Mevludina o njemu imaju samo riječi hvale. Bio je tih i nenametljiv, odličan prijatelj i komšija, najbolji brat i sin. Izeta drhtavim glasom, ali sa ponosom priča o svom Mevludinu i dodaje da joj mnogo znače ovakve posjete i činjenica da njen sin i njegova hrabrost nisu zaboravljeni.
Džafer Dević, sekretar Udruženja branitelja/boraca, organizatora i pokretača otpora „Patriotska liga“ Općine Vogošća je sa posebnim emocijama razgovarao sa Mevludinovom majkom i pokušavao ublažiti njenu bol za izgubljenim sinom. U posjeti porodici Kulić su bili Haris Trnka i Edis Efendić.

(Preuzeto sa web portala RTV Vogošća)

Comments are closed.

Close Search Window