Kultura|

U organizaciji Udruženja RVI i Udruženja logoraša općine Vogošća svečano i dostojanstveno obilježena je trideset i prvu godišnjicu Bitke za Žuč. Tog 18. septembra 1992. godine, krenula je žestoka agresorska ofanziva u kojoj su zatočenici vogošćanskih logora korišteni kao živi štit. U ofanzivi koja je trajala 5 dana poginula su 23 pripadnika Armije R BiH, a ranjeno ih je više od 90. Među poginulima našao se i heroj iz Ugorskog, kapetan Mujo Šejto. Stradali su i neki od logoraša u živom štitu. Poginulo ih je petnaest, a trideset i šest je ranjeno.

Prvo je odata počast na spomen obilježju u naselju Ugorsko, a u nastavku je obilježavanje ovog datuma nastavljeno na lokalitetu Tri bukve.

Obilježavanju je prisustvovao i općinski načelnik Migdad Hasanović koji je, obraćajući se prisutnima istakao koliko je značajno da budemo ponosni na stvarne heroje koji su živjeli među nama, te da se moramo boriti protiv revizije prošlosti upravo ovakvim obilježavanjima.

Na manifestaciji upriličenoj na lokalitetu Tri bukve Zahid ef. Mujkanović je sa džematlijama Ugorskog proučio Jasin za sve šehide. Literarne radove su pročitali unuka Muje Šejte, Lamija Hadžihasanović te Amila Grbo i Mahir Kopić.

Po okončanju svih obraćanja brojne delegacije položile su cvijeće na spomen obilježje podignuto komandantu Muji Šejti.

Comments are closed.

Close Search Window