Komunalna infrastruktura|

Jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Vogošći je, svakako, rješavanje vodosnabdijevanja gornjih zona naselja Krivoglavci i Svrake, te naselja Ljubina i Poturovići. I dok se još izvode radovi potpisani su ugovori i za naredne faze kako bi projekat bio što prije gotov.

Tako je 19.09.2023.godine potpisan Ugovor za treću fazu izvođenja radova na vodosnabdijevanju gornjih zona naselja Krivoglavci i Svrake.

U toj fazi je planirano polaganje cjevovoda u dužini od oko 2.745 metara na potezu od rezervoara Krivoglavci I prema naselju Svrake. Ugovorom je planirano da se vrši ugradnja Ductil Iron cjevovoda profila DN 200, DN 150, DN 100 i DN 50 milimetara. Ukupna vrijednost radova iznosi 972.372,81 KM sa PDV-om.

Izvođač radova je grupa ponuđača u kojoj su „Harysco“ d.o.o. Sarajevo i „Instel“ d.o.o. Bijeljina, a investitori su Općina Vogošća i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Takođe je potpisan i Ugovor za drugu fazu izvođenja radova na vodosnabdijevanju naselja Poturovići i Ljubina.

U toj fazi je planirano polaganje cjevovoda u dužini od oko 2.000 metara (potisni, distributivni, ispusni i transportni cjevovod od rezervoara Poturovići do pumpne stanice Poturovići).. Ugovorom je planirano da se vrši ugradnja Ductil Iron cjevovoda profila DN 100 milimetara i PHDE DN 110 milimetara. Ukupna vrijednost radova iznosi 687.106,62 KM sa PDV-om.

Izvođač radova je „Ted Invest“ d.o.o. Sarajevo, a investitori su Općina Vogošća i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Stručno-tehnički nadzor nad realizacijom oba projekta vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, kao i krajnji korisnik KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo.

Rok za izvođenje radova na oba projekta je 60 dana od dana uvođenja izvođača radova u posao.

Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici mjesnih zajednica kojima pripadaju naselja obuhvaćena ovim projektom i izrazili su zadovoljstvo činjenicom da se ovaj dugogodišnji problem konačno rješava. Općinski načelnik Migdad Hasanović je posebno napomenuo da su mnogi bili skeptični da će se ovaj projekat uopšte pokrenuti, a da sada on ide znatno brže od prvobitnog plana.

Comments are closed.

Close Search Window