Kultura|

U Vogošći je danas (01.11.2023. godine) upriličena svečana dodjela ključeva za dvije porodice iz reda ranjivih kategorija koje su ostvarile pravo na zbrinjavanje po Javnom pozivu. Ovo je zajednički projekat na kojem su radili Evropska Unija, Ministarstvo za ljudska prava i izbjgelice Bosne i Hercegovine, federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Općina Vogošća. Cilj ovog projekta je stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba i porodica u stanju socijalne potrebe. Ukupno će, narednih dana, biti dodijeljeno 27 stanova. Ključeve za prva dva stana svečano je uručila Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije.

Izgradnjom višestambenog objekta u Općini Vogošća osigurana su trajna i održiva stambena rješenja za 27 najugroženijih izbjeglih i raseljenih porodica. Ovaj objekat izgrađen kroz Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP) u Bosni i Hercegovini ostaje u trajnom vlasništvu općine i koristiti će se po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja.

Ovo je dio regionalnog stambenog programa čija vrijednost u Bosni i hercegovini iznosi oko 123 miliona KM i kojim je osigurano stambeno zbrinjavanje za oko 2800 porodica. U okviru ovog projekta u bosni i Hercegovini je izgrađeno 1900 porodičnih kuća i 890 stanova u stambenim zgradama.

Ukupna vrijednost podprojekata u općini Vogošća iznosila je oko 2,5 miliona KM osiguranih iz donatorskih sredstava, dok je Općina Vogošća učestvovala sa oko 300 hiljada KM. Evropska unija je najveći donator cjelokupnog projekta, sa više od 80% učešća, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska kao i nekoliko ostalih zemalja. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB) koja upravlja donatorskim fondom i pruža podršku partnerskim zemljama u sprovođenju programa i praćenju njegovog napretka, kao i u osiguravanju vidljivosti programa.

Comments are closed.

Close Search Window