Uprava|

Danas (21.12.2023.godine) izvršena je svečana primopredaja adaptiranih prostorija Mjesne zajednice Semizovac.

Adaptacija prostorija MZ Semizovac je završena u okviru druge faze projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ kojeg finansiraju Vlada Švicarske i Švedska, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) uz sufinansiranje Općine Vogošća.

U navedenom projektu učestvuje 41 jedinica lokalne samouprave iz cijele Bosne i Hercegovine, što uključuje 199 mjesnih zajednica. 

U projektu također učestvuje i Općina Vogošća sa pet mjesnih zajednica: Hotonj, Blagovac, Vogošća I, Svrake i Semizovac.

Adaptacija prostorija MZ Semizovac podrazumjevala je zamjenu elektroinstalacija, stolarije i gipsarsko-molerske radove kao i postavljanje estrih podloge i laminata. Uređene prostorije će biti na usluzi svim građanima, nevladinim organizacijama, kao i ostalim neformalnim grupama i organizacijama sa područja MZ Semizovac. Vrijednost projekta je 55.968,66 KM. Od ovog iznosa UNDP je obezbijedio 27.560,00 KM, a Općina Vogošća 28.408,66 KM.

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ ima za cilj povećanje učešća građana u definisanju prioriteta lokalne zajednice koje finansira lokalna uprava. Druga faza ovog projekta traje do 2024. godine.

Do sada je kroz navedeni projekat urađeno:

  • Opremanje IT opremom pet mjesnih zajednica;
  • Izvršena adaptacija Drustvenog centra Blagovac u sklopu MZ Blagovac,( opremljen IT opremom i kancelarijskim namještajem);
  • Nabavljeno 1 200 kanti za odvajanje selektivnog otpada (MZ Hotonj, Blagovac i MZ Vogošća I);
  • Postavljena vještačka trava na betonskoj podlozi u MZ Svrake;
  • Obezbjeđen dio finansijskih sredstava za opremanje Centra za zdravo starenje (namještaj, stolovi i stolice);

U toku je realizacija projekta adaptacije djecijeg igralista na Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

Ukupna vrijednost navedenih projekata iznosi oko 278.000 KM.

U okviru svečanosti, okupljenima su se obratili općinski načelnik Migdad Hasanović i predstavnici donatora, a prezentirana je i hronologija ovog projekta.

Comments are closed.

Close Search Window