Kultura|

U organizaciji JOB – Unije veterana općine Vogošća, na platou kod spomen obilježja šehidima i poginulim borcima na Sjeničkoj kosi, svečano je obilježena 30. godišnjica bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg. Kod spomen obilježja na Sjeničkoj kosi okupljeni su evocirali uspomene na bitku vođenu 27.12.1993.godine. Tom prilikom svoje živote u odbrani od agresije položili su Abaz Zeković i Hasib Kijamet, dok je Fahrudin Fadan Karavdić zarobljen i odveden u Vogošću gdje je i ubijen.

Prisutnima na lokalitetu Sjeničke kose obratio se Salem Numanović, učesnik bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg i predsjednik UO JOB „Unija veterana“ Općine Vogošća. Tom prilikom je podsjetio prisutne na činjenicu da su borci Armije Bosne i Hercegovine na Sjeničkoj kosi zaustavili elitne agresorske postrojbe. Osvrnuo se i na činjenicu da se ni nakon trideset godina zločini još nisu procesuirali i da zločinci nisu kažnjeni.

Načelnik Općine Vogošća Migdad Hasanović je u svom obraćanju istakao razne aspekte ove bitke koje je svrstavaju među najznačajnije bitke u odbrani od agresije. Posebno značajnim je ocijenio kontinuirano učešće učenika vogošćanskih škola i značaj prenošenja sjećanja mladima.

Tako su obilježavanje ove godišnjice svojim prisustvom uveličali su i učenici Osnovne škole „Zajko Delić“ i Osnovne škole „Izet Šabić“. Literarne radove su pročitale Merjem Salihović i Ajna Kopić. U prigodnom programu učestvovali su Amila Grbo, te hor i recital Osnovne škole „Zajko Delić“. Na kraju obilježavanja godišnjice delegacije su položile cvijeće na Spomen obilježje.

Comments are closed.

Close Search Window